Artiști din cinci colțuri de țară și-au dat întâlnire la Festivalul „Ioan Macrea”
Ediția cu numărul 24 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost marcată prin 3 zile cu spectacole folclorice, în total peste 11 ore de reprezentații live, oferite de 9 ansambluri din România. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” a sărbătorit cultura tradiţională prin spectacole de anvergură, desfăşurate la Sibiu, în perioada 23-25 noiembrie 2022, și transmise live pe internet. „Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru o ediție specială a Festivalului „Ioan Macrea”. Le mulțumesc Junilor mei dragi și frumoși, și tuturor ansamblurilor și artiștilor veniți din țara întreagă, cu dragoste și din dragoste pentru folclorul nostru românesc! Le mulțumesc celor care m-au sprijinit: colegii mei de la CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, echipa tehnică, partenerii Cricova și Scandia Food, sponsorul Romgaz și adresez mulțumiri speciale celor două instituții care au finanțat manifestarea: Consiliul Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Fără îndoială, valoarea festivalului este dată și de prețuirea cu care publicul ne înconjoară, căci aplauzele ne ajută să continuăm, indiferent câte obstacole întâmpinăm în cale. Le mulţumesc spectatorilor din sală şi celor care ne-au urmărit online; lor le dedicăm această poveste frumoasă a folclorului românesc”, declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Tradiții la han
În 23 noiembrie, festivalul a fost deschis de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și de Ansamblul „Ceata Junilor” cu spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Hanul lui Ghiță”, care ne-a transpus în lumea unui han din Transilvania, unde au poposit personaje vestite precum Anton Pann și Iancu Jianu, nuntași din Oaș, boieri bulgari, oaspeți bănățeni, meșteri căldărari, târgoveți moldoveni, brașoveni și făgărășeni. Scenariul şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu; asistent coregraf: Alesea Sas. Textul poetic a fost realizat de arh. Constantin Dobrescu. Conducerea muzicală: Gabriel Popescu, ilustrația muzicală: Ovidiu Mărginean. Scenografia este realizată de Alin Gavrilă. Regia spectacolului este semnată de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu.
Ropotele de aplauze ale publicului prezent în sală și comentariile de pe rețelele de socializare au arătat faptul că această producție a ajuns la inimile privitorilor: „Un spectacol reușit, foarte frumos!; Artiști foarte talentați! Felicitări!; Demn de cele mai mari scene! Un musical pe cinste!; Și ce dansuri dezgropate!; Wow! Magnific! Felicitări!; Cu așa tineri frumoși și buni România va dăinui în veci!; Felicitări, ne umpleți sufletul de bucurie!; Spectacolul anului!; Spectacol de nota 10, bravoooo, să trăiți dragi românași! Asta-i România adevărată!; Sunteți minunaţi, să vă dea Dumnezeu multă sănătate!”.
Vigoarea dansurilor populare
În următoarele două zile, scena a aparținut ansamblurilor invitate: „Transilvania” - Baia Mare, „Maria Tănase” - Craiova, „Constantin Arvinte” - Iași, „Banatul” - Timișoara, „Mureșul” - Târgu Mureș și „Doina Gorjului” - Târgu-Jiu, care au adus în prim-plan personaje de legendă precum haiducul Pintea, suite de dansuri din zona Hârlăului și din Ruginoasa, hăulite din Oltenia frumoasă, Brâul pătimașilor din Banat, ponturi de pe Târnava Mare și o petrecere gorjenească. Le-au stat alături interpreți de muzică populară care ne-au amintit că avem adânc imprimat în ființa noastră tot ceea ce înseamnă tradiție, cântec și joc popular românesc.
Festivalul s-a încheiat cu spectacolul oferit de mai multe generații ale familiei artistice Junii Sibiului: profesioniștii din Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului”, Veteranii Junii Sibiului și cu Ceata Junilor, pepiniera profesioniștilor, dovedind că, toți poartă în suflet tinerețea fără bătrânețe a folclorului românesc. Spectacolul generațiilor a fost unul plin de emoții, prin câteva momente speciale pentru membri ai familiei Junii Sibiului, pe aceeași scenă aflându-se părinți și copii: dansatorii profesioniști Alin și Maria Dancu au evoluat în premieră alături de fiica lor Andra, într-un spectacol al Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”, muzicianul instrumentist Mihai Tarcea a cântat pentru mama lui Dorina Tarcea, dansatoare în Ansamblul „Veteranii Junii Sibiului”, iar Viorica Țepeș, prietena dragă a Junilor Sibiului, sosită din SUA, a cântat așa cum a auzit în Viștea sa natală. În finalul festivalului, Silvia Macrea și sora sa Ioana Văsîi s-au aflat pe scenă împreună cu nepoții Deian Ioan și Ana Victoria, în semn de respect pentru eforturile de păstrare a tradițiilor și de transmitere a lor de la generațiile vârstnice la cele tinere.
În cele trei seri, spectacolele au fost prezentate de Iuliana Tudor.
Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanţarea acordată de Consiliul Judeţean Sibiu.
Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu
Parteneri: Cricova și Scandia Food
Sponsor: ROMGAZ
Click pentru a deschide o fotografie:
Ultimele știri