Noutăţi

  • Culesul viilor la Curciu, în haine românești

    06.10.2016

    Sâmbătă, 8 octombrie 2016, oameni din satul Curciu pornesc la culesul viilor, așa cum făceau odinioară bunicii și străbunicii lor. Pregătiți cu boturi, corfițe și cadă de lemn, îmbrăcați în port tradițional, vor urca în căruțe trase de cai și vor pleca spre vie să culeagă strugurii. Vorbim despre o reconstituire in-situ a culesului tradițional, reconstituire organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, împreună cu localnici din satul Curciu (comuna Dârlos, județul Sibiu). 

    Plecarea spre vie are loc la ora 11:00, de la gazdele noastre: familia Nicolae și Maria Hodârnău (nr. 237). Familia Hodârnău va fi ajutată să își culeagă via, precum la claca de odinioară, de rude, vecini și prieteni din sat. La finalul culesului, când strigătele de veselie vor răsuna peste sat, oamenii se vor întoarce acasă, să stoarcă strugurii în teasc și să toarne mustul în butoaie. 

    Evenimentul este parte integrantă a proiectului „Călători în Țara Vinului”, primul demers de cercetare şi valorificare a unui important patrimoniu tradițional (obiceiuri, literatură populară, toponimie, meşteşug şi artă tradițională) care ilustrează importanța strugurelui și a vinului în cultura tradițională din arealul sibian al Văii Târnavelor. Debutul proiectului s-a făcut în luna iunie și până în prezent s-au derulat cercetările în teren, în localitățile Axente Sever, Romanești, Chesler, Moșna, Valea Viilor, Curciu, Richiș, Boian, Blăjel, Dârlos și Biertan. Echipa de proiect este formată din: Silvia Macrea - manager, Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuța Cristea, Gabriela Negru – cercetători, Gheorghe Bogdan – operator video, Ovidiu Mărginean  - operator foto.

    Proiectul a fost inițiat de C.J.C.P.C.T. „Cindrelul - Junii” Sibiu, este finanțat de Consiliul Județean Sibiu și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Cercul Militar din Sibiu și Tribuna.