Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor“

Tribuna, 05 august 2007


"Cântecele Munţilor" – spectacol de ritm şi culoare

       Timp de cinci zile folclorul a fost rege în Capitala Culturală Europeană şi ca de obicei, deşi a existat concurenţă puternică, acelaşi folclor s-a dovedit a fi extrem de iubit în Sibiu. Zeci de mii de oameni au uitat de asprimea frigului şi s-au încălzit din ritmurile dansurilor populare sau au uitat de preocupările zilnice pentru a urmări parada portului popular şi pentru a se bucura de bucate tradiţionale de la noi şi din alte colţuri ale lumii. Cele cinci zile de folclor au un singur nume "Cântecele Munţilor", unul dintre cele mai vechi şi apreciate festivaluri din Sibiu.
       În anul Capitalei Culturale, "Cântecele Munţilor" au echivalat cu o ediţie de zile mari, cu participanţi de prestigiu şi cu un public la fel de călduros ca întotdeauna. La "Cântecele Munţilor" am avut parte de un spectacol folcloric cu dansuri tradiţionale de pe trei continente. Am avut parte de un spectacol în care şi-au dat concursul dansatori profesionişti şi copii, am avut parte de un spectacol în care am fost provocaţi să-i cunoaştem pe ceilalţi. Zece ţări s-au întâlnit în Capitala Culturală şi aşa am recunoscut ritmuri orientale sau româneşti în dansurile bulgarilor, am admirat bijuteriile de epocă ale francezilor, dansurile molcome ale germanilor sau cele pline de ritm ale grecilor, dezlănţuirea brazilienilor. Totul a fost presărat cu folclor românesc, promovat de ansambluri profesioniste din ţară. 
Tribuna, 30 iulie 2007


"Cântecele Munţilor" – Mega spectacol folcloric
cu 800 de participanţi

       800 participanţi, 19 ansambluri invitate, zece ţări reprezentate, peste 40 de evenimente, cinci zile de spectacol - un singur festival, aflat la ediţia cu numărul 32: "Cântecelor Munţilor". Una dintre cele mai longevive manifestări cu caracter tradiţional ale Sibiului debutează mâine şi promite să ne ofere, ca în fiecare an, un mega spectacol al cântecelor şi dansurilor tradiţionale. Prima zi din festival aduce în Piaţa Mare nume grele ale folclorului românesc, de la Lucreţia Ciobanu şi Nicolae Furdui-Iancu, la Cristian Pomohaci şi Sava Negrean-Brudaşcu.

 

       Spectacole în aer liber, parade ale portului popular, ritmuri braziliene, sârbeşti sau româneşti, costume multicolore sau în alb şi negru, ritmuri molcome sau repezi, cântece în limba română sau în limbi pe care doar arareori le auzim pe aici. Acesta e pulsul pe care Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor" îl imprimă Sibiului în anul Capitalei Culturale Europene. Ediţia din acest an se desfăşoară între 1-5 august şi se anunţă a fi una de excepţie, cu peste 800 de muzicieni şi dansatori din zece ţări: Brazilia, Taiwan, Germania, Serbia, Bulgaria, Grecia, Franţa, Danemarca, Republica Moldova şi România.
      Miercuri, vineri, sâmbătă şi duminică, ora 20, vor avea loc spectacole în Piaţa Mare. Joi e ziua paradei portului popular. Aceasta va debuta la ora 18, în Piaţa Mare, şi va continua cu un spectacol folcloric în Pavilionul 2007, ora 18.30.
      Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii", Primăria Municipiului Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Cercul Militar Sibiu. Evenimentul face parte din programul Sibiu 2007.

Ziua aşilor folclorului românesc

      Mâine, vedetă în festival va fi folclorul românesc, pentru că de la ora 20, organizatorii au pregătit un spectacol dedicat în exclusivitate cântecelor, dansurilor şi tradiţiilor româneşti."Festivalul debutează cu un spectacol ai cărui protagonişti vor fi "Junii Sibiului", Gabriela Tuţă şi invitaţii lor, interpreţi de renume ai folclorului românesc. Tot atunci va fi lansat şi primul CD al Gabrielei Tuţă, o interpretă care a adus Sibiului multe premii şi trofee", spune Silvia Macrea, director festival.
      Lucreţia Ciobanu, Sava Negrean Brudaşcu, Traian Jurchela, Nicolae Furdui Iancu, Maria şi Tudor Furdui Iancu, Cristian Pomohaci, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Nineta Popa, Florentina şi Petre Giurgi, Mariana Ionescu, Marcel Părău, Alina Pinca, Camelia Cosma Stoiţă, Viorica Telcean, Nelu Albu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu sunt cei care urcă pe scenă, în Piaţa Mare, astă-seară la ora 20. Acompaniamentul va fi asigurat de binecunoscuta orchestră "Lăutarii" din Chişinău, care se află pentru a doua oară, la Sibiu, în acest an. Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Iz de Brazilia şi Taiwan

       Chiar dacă seara de mâine este dedicată în exclusivitate României, cei care vor să simtă gustul folclorului "exotic" o pot face miercuri dimineaţa la primul atelier de dans din festival. Acesta are loc la ora 10 la Cercul Militar din Sibiu şi vă propune să deprindeţi câţiva paşi de dans din Brazilia şi Taiwan. Carimbó, Caiapó, Siriá, Coco, Boi-Bumbá da Amazônia, Sao Gonçalo, Malambo - chiar dacă aceste denumiri nu vă spun mare lucru acum, atelierul de dans susţinut de ansamblul brazilian vă va ajuta, cu siguranţă, să dezlegaţi câteva dintre tainele dansului specific acestei ţări.
Iar dacă şi Taiwan vă suscită curiozitatea, tot mâine dimineaţă puteţi învăţa dansurile tradiţionale, alături de cel mai vechi ansamblu profesionist de gen, Han Shin. Ateliere de dans se vor desfăşura în fiecare zi de festival, iar publicul larg este aşteptat să participe la ele.

De la chili la clătite bretone

       Aşa cum ne-am obişnuit la ultimele ediţii, "Cântecele Munţilor" ne aduc şi bucătăria tradiţională a ţărilor invitate. Anul acesta, festivalul are gust de chili, de clătite bretone, de fructe exotice, de cârnaţi bavarezi, de suflaki. În fiecare seară, în restaurante din Sibiu se vor organiza seri tradiţionale, la care publicul poate participa, pe bază de rezervare şi cu plata consumaţiei aferente.
      "Am vrut să organizăm aceste seri pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă în ţări precum Brazilia, Taiwan sau Franţa. Fiecare ansamblu vine cu bucătar din ţara de origine şi acesta va prepara mâncăruri tradiţionale. Restaurantele se ocupă de achiziţionarea ingredientelor necesare, dar unii vor aduce din ţările lor diverse condimente sau produse care nu se găsesc aici", adaugă Silvia Macrea. Ritmurile şi dansurile diverse, bucătăria exotică sau europeană vor asigura reţeta succesului şi pentru cea de-a XXXII -a ediţie a unui festival care a reuşit în fiecare an să-i scoată pe sibieni din case şi să-i strângă în jurul folclorului.

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse