Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea"

Ora de Sibiu, 1 decembrie 2009


Festivalul "Ioan Macrea" între 2 şi 4 decembrie

    Cea de-a  XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor "Ioan Macrea", la Sibiu, are loc în perioada 2-4 decembrie. Acesta este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cindrelul – Junii Sibiu, în colaborare cu Cercul Militar, Consiliul Local prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu autoritatea finanţatoare Administraţia Fondului Cultural Naţional. Manifestarea se adresează ansamblurilor folclorice profesioniste din ţară, specialiştilor în domeniul folclorului şi se concretizează în spectacole de dansuri şi muzică populară şi seminarii adresate coregrafilor şi dirijorilor, pentru discutarea situaţiei actuale şi a posibilităţilor de îmbunătăţire a acesteia. Proiectul cultural are în vedere un public care provine din toate categoriile de vârstă şi toate mediile sociale, iubitori ai tradiţiilor, cântecului şi dansului popular românesc, spectatori şi telespectatori. În acest an sunt aşteptaţi peste 300 artişti. Spectacolele vor avea loc  la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu.


 

Monitorul de Sibiu, 13 decembrie 2007


Părinţi şi copii celebri

   Junii Sibiului, în frunte cu Silvia Macrea, se pregătesc de o seară emoţionantă. Duminică, la Casa de Cultură a Municipiului, vor urca pe scenă, alături de familii celebre din folclorul românesc, pentru un spectacol în memoria celebrului maestru coregraf Ioan Macrea.
    Laudaţi de toată lumea, în toata lumea, mai puţin în Australia, unde nu au ajuns încă, Junii Sibiului comemorează, duminică seară, pe primul lor maestru coregraf, Ioan Macrea, într-un spectacol intitulat „Părinţi şi copii celebri". Singura grijă a artiştilor este sala prea mică. După ce peste 30.000 de spectatori din Sibiu şi judeţele limitrofe au îndurat în acest an frigul de mai multe ori, pentru spectacolele din Piaţa Mare, purtând marca „Junii Sibiului", acum sala Casei de Cultură a Municipiului se dovedeşte neîncăpătoare şi pentru invitaţii artiştilor. „Ne dorim să putem, în anii viitori, să bucurăm pe toţi iubitorii folclorului şi tradiţiilor şi să ţinem spectacole unde toţi oamenii să poată sta pe scaune", a declarat Silvia Macrea. Aceasta a precizat ca accesul la spectacol se va face doar pe baza de invitaţie, în limita locurilor disponibile.

Familii celebre

    Cea de a IX-a ediţie a Memorialului Ioan Macrea reuneşte la Sibiu cele mai celebre familii din folclorul românesc. Sava Negrean o va aduce, alături de ea, pe scena, pe fiica sa, Sînziana Brudaşcu, Mariana va veni cu Adriana Anghel, Nicoleta cu Andreea Voica, Angelica Stoican alături de Niculina Stoican. Numele sibianului Ioan Macrea va fi cinstit prin cântec, printre alţii, şi de Maria Ciobanu şi de fiul ei, Ionuţ Dolănescu. Cea mai celebră dintre familii este însă cea sibiană purtând numele Macrea. Producătoarea artistică a spectacolului, Silvia Macrea, o va prezenta pe scenă pe mama sa, care la vârsta de 72 de ani coordonează formaţia „Veteranii Ansamblului Junii Sibiului".


Festivalul „Ioan Macrea"

    Anul viitor, cea de a 10-a ediţie a Memorialului Ioan Macrea se va transforma în Festivalul de Folclor „ Ioan Macrea", anunţă fiica acestuia, Silvia. Născută într-o casa în care cuvintele „joc", „ansamblu" şi „spectacol" erau cele mai folosite, Silvia Macrea a început prima dată să joace la patru ani. La cinci ani, a urcat prima dată pe scena, la Festivalul de la Mamaia, iar primul său dans a fost „Jiana". Pâna la 7 ani a învăţat tot repertoriul ansamblului, fiind una din elevele mamei sale, la Clubul Copiilor. Bucuria publicului a determinat-o să joace. „Prima dată am urcat pe scena la Mamaia, în 1979. Eram aşa de fericită, atunci mi se părea cea mai frumoasă serbare pe care am văzut-o. Atunci m-am hotarât să joc, când am văzut cum aplauda publicul", îşi aminteşte Silvia Macrea.

 

Testamentul nescris al Junilor

    Silvia Macrea, cunoscută acum mai ales talentului de a organiza spectacole, a organizat primul său spectacol, cu copiii, într-un ajun de Craciun. Absolventă a Liceului Pedagogic, Silvia a vrut să se facă avocată, însă a dorit să respecte dorinţa mamei, şi a dat fără succes la Psihologie. Aşa a început să predea taina jocului, anual, la peste 300 de copii, veniţi din toate colţurile judeţului, numai pentru a învata secretul bucuriei pe scenă. „Am pregătit primul spectacol chiar de Craciun. Am făcut un spectacol în sală, de doua ore, la care mi-am invitat tatăl. Ţin minte că a venit la spectacol şi a început să plângă şi mi-a zis: Felicitări, fata tatii! Tu calea asta trebuie să o urmezi", spune Silvia, cu lacrimi in ochi.

 

Antena 1 Sibiu, 3 decembrie 2009


Memorialul "Ioan Macrea"

    Tradiţii, obiceiuri, muzică şi dans. De toate acestea  vor avea parte sibienii timp de trei zile in cadrul Festivalului Naţional de Folclor "Ioan Macrea". Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor .

 
 

Tribuna, 15 decembrie 2008


Festivalul "Ioan Macrea”, cu lipici la public

     Sute de sibieni de toate vârstele au avut parte aseară de un maraton folcloric la cea de–a X–a ediţie a Festivalului "Ioan Macrea”. Ca de obicei, festivalul a fost o "gură” sănătoasă de folclor, în compania unor solişti şi ansambluri renumite şi în compania unui public la fel de entuziasmat ca şi la ediţiile precedente*

     Formulele matematice îşi găsesc mai greu locul atunci când vine vorba de cultură. Bineînţeles, există şi excepţii. La Sibiu, asta se poate întâmpla dacă, alături de numele Macrea, punem cântecul şi jocul popular şi publicul entuziasmat. Rezultatul? Acelaşi ca şi acum un an, acum patru ani sau acum 20 sau 40 de ani: spectacolul de calitate al tradiţiei. De asta am avut parte şi aseară, la ediţia aniversară, cea cu numărul X, a Festivalului “Ioan Macrea”.

       Ca în fiecare an, spectacolul dedicat coregrafului Ioan Macrea a atras sute de sibieni care au umplut până la refuz sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Nu a mai contat vârsta spectatorului sau faptul că unul e fan al folclorului de Banat, iar altul al celui din Ardeal sau Moldova: cine a fost o dată la Memorialul “Ioan Macrea” ştie că aici îşi dă întâlnire folclorul românesc de pretutindeni. Aşa s-a întâmplat şi aseară, când interpreţi de renume şi ansambluri folclorice din Sibiu, Mureş, Tulcea, Galaţi sau Craiova ne-au asigurat maratonul folcloric “Ioan Macrea”. Ca de obicei, am avut parte de un spectacol de calitate, în care cântecul a alternat cu jocul popular, în care ritmurile alerte au succedat celor lente, iar alb-negrul din Ardeal a fost înviorat cu roşul din Oltenia; am avut parte de un spectacol ce i-a făcut pe sibieni să bată ritmul alături de dansatori şi să fredenoze cele mai cunoscute refrene alături de solişti.

    Ultimul episod al ediţiei 2008 a Festivalului “Ioan Macrea” se consumă astă-seară. După cântece şi jocuri populare, avem parte şi de un spectacol dedicat colindelor. Aşa că Moş Crăciun vine puţin mai repede şi ne aduce vechi colinde şi tradiţii din satele româneşti. Spectacolul începe la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse