Alege un capitol:
Vechi cutume își păstrează locul de cinste în satele Sibiului, co-existând cu practicile și tehnologia aferente secolului al XXI-lea. La Udatul Ionilor din Tălmăcel, la Întâlnirea cetelor de juni de la Săliște, la Buzduganul de seceriș de la Cârța – toată comunitatea îmbracă hainele românești și practică, din tot sufletul, obiceiurile în zilele de sărbătoare, asemenea părinților și bunicilor lor odinioară.
Concomitent, în multe practici au intervenit schimbări generate de modernitatea, mecanizarea și tehnologizarea civilizației contemporane: câmpurile sunt arate cu tractorul și doar locurile mici sau grădinile sunt lucrate cu plugul tras de cal; în săcăteul țesut la război se găsește, mai întotdeauna, și un telefon mobil, iar părinții cunosc atmosfera de la petrecerile tineretului prin intermediul filmelor și fotografiilor postate pe rețele de socializare. Astfel, dinamismul prezentului îşi pune tot mai mult amprenta pe civilizația rurală, producând modificări ireversibile asupra patrimoniului tradițional și chiar trecând obiceiuri în memoria latentă a comunităților.
Simultan, patrimoniul de factură tradițională devine tot mai atractiv pentru locuitorii din mediul urban și pentru turiști. Mirii care poartă costumul popular la cununiile oficiate în orașe, meniurile restaurantelor ce includ preparate tradiționale sau reinterpretate, brunch-urile în mediul rural, prezența creatorilor populari la târguri de turism, creațiile vestimentare inspirate de „hainele românești”, atelierele de dansuri populare sau de meșteșuguri tradiționale, designul interior cu elemente de mobilier tradițional, comunitățile online dedicate vieții la țară sau culturii tradiționale, tururile culturale în vetre etnofolclorice - toate au devenit o obișnuință în trecutul recent, mediul urban deschizându-se tot mai mult spre cel rural.
Tocmai de aceea, în acest secol al digitalizării și al vitezei de comunicare, este imperios necesar ca patrimoniul imaterial, de factură tradițională, să fie cercetat și promovat prin mijloace cât mai diferite, adaptate cadrului social, cultural și informațional actual. Pornind de la acest gând și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Sibiu, în perioada iulie-noiembrie 2021, am dezvoltat proiectul cultural „Pop Up Tradiții”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parte integrantă a acestui proiect este expoziția online „Pop Up Tradiții. Sibiu - Obiceiuri vechi pentru vremuri noi”, care valorifică, prin intermediul textelor explicative, fotografiilor și filmelor, tradiții de peste an, obiceiuri legate de viața omului, meșteșuguri, bucate și leacuri vechi, cântece și dansuri populare. Unele au fost cercetate în teren, în contextul sanitar dificil al anului 2021, altele au fost documentate în arhive, în literatura de specialitate sau în mediul online, constituindu-se într-o oglindă a patrimoniului imaterial sibian, de factură tradițională, în secolul al XXI-lea.
Manager de proiect: Silvia Macrea
Echipa de proiect: Maria Barna, Gabriela Negru, Cozmina Costiniuc, Lenuța Cristea (cercetători), Ovidiu Mărginean, Gheorghe Roman Bogdan (specialiști audio și video, producția de filme), Rodica Anica Oprean (contabil)