Simbolul strugurelui şi frunzei de viţă, în portul popular

Profilul viti-vinicol al Văii Târnavelor şi-a pus amprenta pe portul popular din zonă, viţa de vie fiind element recurent pe costumele tradiţionale specifice românilor şi saşilor.

Câte cinci sau şapte cheiţe pe piept şi alte cinci sau şapte cheiţe pe mânecă împodobesc iile româncelor din Boian: fetele sau tinerele căsătorite şi-au arătat îndemânarea și tinereţea prin ornamentaţia bogată a iilor şi prin modelele migăloase ale strugurilor, frunzelor de viţă şi trandafirilor, cusute cu fir negru sau cu sârmă aurie. Femeile mai în vârstă şi-au cusut ii simple, dar strugurele a apărut adeseori în cheiţe sau pui. Gustul pentru frumos le-a îndemnat pe româncele din Boian să aleagă năframe negre cu borduri reprezentând flori și struguri, și pe cele din Curciu să așeze pe pieptare, șurțe și cătrințe același tipar decorativ al strugurelui și frunzei de viță.

Pe cămăşile bărbaţilor din Axente Sever, femeile au cusut cu negru acelaşi motiv decorativ al strugurelui şi al viţei de vie, iar femeile din Boian au reprezentat în manieră realistă, în tonuri de galben, verde, maro şi vânăt, vița de vie cu lăstari și struguri, indicând preţuirea pentru meseria de viticultor şi pentru rodnicia pământului. Pe șerparele din Boian și Bazna aceleași motive apar în formă stilizată.

Similar, frunza de viţă și strugurele împodobesc portul tradiţional specific etnicilor saşi, fiind brodate pe şorţurile albe ale săsoaicelor, pe bluze și pe baticuri, fiind cusute în variante stilizate sau realiste, pe cămăşile bărbaţilor.

spacer