Viţa de vie, în arhitectura şi heraldica de pe Valea Târnavelor

Aproape nu e sat pe Valea Târnavelor unde să nu găsești măcar o casă pe care să se vadă simbolul viței de vie și al strugurelui. Români și sași deopotrivă au creat un specific decorativ aparte, introducând în arhitectura caselor elemente vizuale sugestive pentru profilul viti-vinicol al zonei. Pe frontonul caselor, între cele două ferestre mici de la pod sau deasupra lor, pe ancadramentele ce delimitează ferestrele cu obloane sau între aceste ferestre se găsesc simbolurile viței de vie și strugurelui.

Diversitatea reprezentărilor este impresionantă: lăstarii de viță de vie, încărcați cu struguri, apar sub formă de ghirlandă pe fronton; stucaturi simple cu doi struguri sau doar cu frunze de viță sunt dispuse între ferestre; simbolul ancestral al pomului vieții este îmbrăcat în struguri și frunze de viță; vița de vie și strugurii sunt șablon decorativ deasupra ferestrelor sau apar împreună cu simbolul crucii. Se observă, astfel, că în arhitectura tradiţională ţărănească vița de vie primește valoare simbolică, prin raportarea ei la existența cotidiană a oamenilor de pe Valea Târnavelor.

Importanța viticulturii a fost recunoscută în zonă nu doar la nivel individual, prin arhitectura caselor, ci și în comunitate per ansamblul ei. Astfel, stemele localităților Mediaș, Axente Sever, Micăsasa, Valea Viilor, Dumbrăveni, Ațel, Biertan și Copșa Mică includ simbolul viței de vie și strugurelui, pe lângă alte elemente identitare.

spacer