Noutăţi

  • Ramurile de salcie, din inima noastră

    11.04.2020

    E îndătinat ca în Sâmbăta Floriilor, să culegem ramuri de salcie, să le așezăm pe mormintele celor dragi, să le ducem la biserică pentru a fi sfințite... Așa ne-am pomenit în satele Sibiului, căci (și) prin crenguțe de salcie sau stâlpări marcăm Floriile - sărbătoarea Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim.
    Anul acesta, ramurile de salcie sunt, cu precădere, cele pe care le purtăm în inimile noastre, sunt gândurile îndreptate spre cei plecați dintre noi, sunt rememorări ale tradițiilor, tradiții pe care le vom relua curând.
    Până atunci #StămAcasă pentru sănătatea noastră și ne bucurăm CU SUFLETUL de câteva obiceiuri din sâmbăta lui Lazăr și din Duminica Floriilor:

    * În satele Alţâna, Coveş, Retiş, Movile de pe Valea Hârtibaciului, oamenii duc sălcii la cimitir şi le pun pe morminte. La amiază, la poarta cimitirului- dacă e vreme bună sau în biserică- dacă plouă, se face un parastas comun de pomenire a tuturor morţilor.
    La slujba de seară se sfinţesc sălciile, care sunt apoi aşezate la icoane, în biserică.
    Duminica, credincioșii se închină la icoane şi fiecare ia o ramură de salcie, pe care o ţine în mână pe tot parcursul slujbei. Oamenii duc stâlpările acasă, le pun la icoane şi le păstrează până anul viitor.
    Se spune că salcia de la Florii are puterea să alunge vremea grea, aşa că, în caz de ploi torenţiale, grindină, tunete etc., se aprinde crenguța şi se lasă să ardă puţin.

    * În Ţara Oltului, în comuna Cârţa, în Sâmbăta lui Lazăr, se face parastasul comun de pomenire a morţilor, iar Comitetul bisericesc strânge ramurile de salcie care sunt sfinţite la slujba din această seară.
    La mică distanță, în Cârţişoara, copiii sau femeile mai tinere merg după salcie şi o pun apoi pe mormintele celor dragi. Obiceiul este similar ca desfăşurare şi în Arpaşu de Jos. Aici, oamenii se strâng în cimitir și așază sălciile lângă o cruce mare. Preotul le sfinţeşte, iar creștinii le duc la morminte.

    * Localitățile Săliște și Rășinari, din Mărginimea Sibiului, trăiesc sub semnul procesiunilor în sâmbăta Floriilor. Copiii și adulți cântă împreună „Viersul Floriilor” și „Viftania”, și pornesc să adune sălcii.

    VIFTANIA, din RĂȘINARI
    Oamenii din Rășinari spun că procesiunea din sâmbătă Floriilor are o vechime de peste 250 de ani, fiind un eveniment emblematic pentru specificul local. Păstrând tradiția, copii, preoți, primar, profesori și localnici, străbat comuna, cântând „Viftania” sau „Versul lui Lazăr”:
    Viftania, frumos nume,
    Poate să-l laude în lume
    Că a dobândit mult bine
    Din trei raze dintru sine.

    De la marginea satului, adună mâțișori sau crenguțe de salcie. Copiii sunt răsplătiți cu covrigi, se joacă, iar apoi, ținând în mâini mănunchiurile de mâțișori, pornesc spre cele trei biserici din sat. Rășinărenii, ieșiți la porți, primesc în dar mâțișori, pe care îi așază pe mormintele celor dragi. În trecut, ramurile de salcie erau duse cu un măgar, încălecat de un băiat, îmbrăcat în stihar.
    În Duminica Floriilor, preoții sfințesc ramurile de salcie și le împart credincioșilor.
    ***
    Acest material este parte integrantă a amplului proiect cultural online #Împreună, derulat zilnic de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

    Link facebook: https://www.facebook.com/116236778438941/videos/544599093151318/


     



    Click pentru a deschide o fotografie:



    Ramurile de salcie, din inima noastră
    Ramurile de salcie, din inima noastră
    Ramurile de salcie, din inima noastră
    Ramurile de salcie, din inima noastră