Reţete de poveste: Supă cu tăiței și sos de bulion cu carne, ca la nunțile din Valea Viilor
Hai la nuntă, măi băieți,
Care vreți, care puteți!
Hai la nuntă, fetelor,
Ș-om petrece până-n zor'!
De când se auzea chemarea la nuntă, aproape nimeni nu mai avea hodină în comuna sibiană Valea Viilor de pe Valea Târnavelor! De la mic la mare, întreaga suflare era implicată în pregătirile de nuntă: prepararea bucatelor alese, împodobirea porților și a steagului, aranjatul caselor pentru ospăț și a carului pentru dusul zestrei...
Socăcița ori herbătoarea, adică bucătăreasa, nu prindea o clipă de răgaz, căci pe mesele nuntașilor era musai să se regăsească bucate gustoase: cozonac, lichie și rachiu, apoi supă cu tăiței, carne de găină cu pireu și sos de bulion, apoi o zamă cu tarcăn și sarmale...
Imaginile au fost filmate în anul 2011, în cadrul proiectului „Cercetarea gastronomiei tradiționale din județul Sibiu”, derulat de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.
Atunci, ne-au fost gazde generoase: Maria Moldovan, Paraschiva Mohan, Rafila Sicoe și Maria Zaharie.
#JuniiSibiului #nuntătradițională #bucatealese #gastronomietradițională #Sibiu
https://www.facebook.com/watch/?v=2985172311560827
Click pentru a deschide o fotografie:
Ultimele știri