Junii Sibiului, mereu aproape de public
Cireşar a venit cu multe bucurii pentru CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, instituţie ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, căci în această săptămână Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” participă la filmări pentru emisiunea tv Vedeta Populară – la Bucureşti; duce joc şi cântec popular la Gala „Personalităţi culturale ale Sibiului”; participă la Colocviul cu tema „Promovarea Spectacolului Folcloric în contextul actual” – de la Bistriţa; performează în cadrul Spectacolului extraordinar 25 de ani de „Dor Românesc” – Bistriţa.
Prima săptămână din iunie este plină de provocări pentru artiştii din cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”, din subordinea Consiliului Judeţean Sibiu. Multe repetiţii, pregătiri de recuzită, montări speciale, deplasări şi, în primul rând, bucuria de a performa pentru publicul spectator şi pentru cel din faţa micului ecran.
În platourile TVR 1
Junii Sibiului au fost, din nou, invitați de echipa „Vedeta Populară” şi Iuliana Tudor - producătorul show-ului – să urce pe scena binecunoscutului concurs, inițiat de TVR.
După ce săptămâna trecută Junii Sibiului au fost părtași ai emoțiilor din semifinală, în aceste zile ei sunt solicitați în finala celei de-a şasea ediții a concursului, cel mai mare talent-show de folclor din România. Acesta va fi difuzat pe canalului TVR 1 al Televiziunii Române, în prime-time.
În coregrafia Silviei Macrea, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” vor realiza incursiuni în obiceiurile de nuntă din România, vor prezenta dansuri populare specifice folclorului internaţional şi vor susţine concurenţii, în ritm de muzică lăutărească.
Acest amplu program muzical îşi propune să lanseze noi talente în folclorul muzical, o nouă generaţie de vedete şi să readucă în prim plan valorile culturii tradiţionale româneşti.
Joc şi cântec popular la Gala „Personalităţi culturale ale Sibiului”
Membri ai Junilor Sibiului iau astăzi parte la evenimentul de lansare a volumului de interviuri „Personalităţi culturale ale Sibiului”, organizat de Asociaţia culturală e-Xplorator Sibiu și găzduit de Teatrul Gong. În paginile lucrării ce creionează imaginea unui Sibiu eminamente cultural sunt prezentaţi 50 de oameni de cultură din toate domeniile, între care şi managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, doamna Silvia Macrea.
„Sunt implicată de peste 25 de ani în promovarea culturii tradiționale, iar recunoașterea eforturilor depuse este, în fapt, și o recunoaștere a importanței pe care patrimoniul cultural tradițional o are într-un Sibiu modern, efervescent, dar care își prețuiește valorile identitare. Aştept cu nerăbdare să citesc poveşti care ne inspiră!”
Urmare a invitaţiei doamnei Ioana Adela Curta, președintele Asociaţiei e-Xplorator Sibiu, evenimentul ce reuneşte elitele sibiene va fi completat de o reprezentaţie a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, la care își dau concursul artişti dansatori, renumitul interpret Robert Târnăveanu, instrumentistul Adrian Neamţu şi violonistul Gabriel Popescu.
Recital extraordinar în cadrul Spectacolului aniversar 25 de ani de „Dor Românesc”
La invitaţia Centrului Județean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, manager Alexandru Pugna, şi a Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, al cărui director artistic este doamna Matilda Pascal Cojocăriţa, Junii Sibiului şi managerul Silvia Macrea participă duminică, 6 iunie a.c., la o serie de evenimente ocazionate de aniversarea a 25 de activitate a ansamblului bistriţean.
Astfel, începând cu ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, manageri, coregrafi, artiști şi oameni de cultură din ţara întreagă vor discuta teme de actualitate, în cadrul Colocviului intitulat „Promovarea Spectacolului Folcloric în contextul actual”.
Seara este dedicată publicului spectator, membrilor de azi și de ieri ai ansamblului, reuniţi în spectacolul aniversar ,,25 de ani de Dor Românesc”. Invitați de onoare în acest concert extraordinar sunt artiştii de la Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, care vor oferi un adevărat regal folcloric, în conceptul artistic al Silviei Macrea. Ei vor prezenta pe scena special amenajată în curtea Complexului Muzeal din municipiul Bistriţa suite de jocuri populare din Mărginimea Sibiului, din Câmpia Transilvaniei, din Banat, din Bihor şi de pe Valea Târnavelor, precum şi transpunerea scenică a obiceiului de nuntă de pe Valea Hârtibaciului.
Orchestra condusă de Gabriel Popescu va acompania atât dansatorii, cât şi pe valoroşii solişti vocali ai ansamblului: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă şi pe excepționalul taragotist Adrian Neamţu.
Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor, iar parteneri media sunt TVR Cluj şi TVR 3.
Potrivit gazdelor, evenimentul este organizat cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială prevăzute de legislația în vigoare.
„Ne bucurăm din suflet să putem celebra, împreună cu prietenii noştri de la Bistriţa, un sfert de veac de activitate a Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”! Suntem onoraţi de invitaţie şi extrem de fericiţi să putem continua o colaborare extraordinară, care are cel mai frumos temei: folclorul. Este extraordinar să aducem, din nou, în mijlocul publicului, „Jocul Junilor”. La ceas aniversar, felicit Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistriţa Năsăud pentru activitatea depusă în spiritul conservării şi promovării folclorului românesc, pentru calitatea reprezentaţiilor coregrafice şi a mesajului autentic transmis publicului. Noi, Junii Sibiului, vă dorim să continuaţi cu rezultate de prestigiu şi, de ce nu, să sărbătorim, tot împreună, şi următoarele aniversări! LA MULŢI ANI!” declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu
Click pentru a deschide o fotografie:
Ultimele știri