Căsătorie - „fără nicio lăcomie către avere sau frumuseță”
Odinioară, era îndătinat în multe dintre satele Ardealului ca mirii să se cunune religios abia după ce semnau Protocolul Bunei Învoiri. De pildă, în localitatea Fofeldea, în perioada 1954-1978 şi în anul 1982, 76 de perechi de miri au încheiat acest protocol, declarând că „fără nicio lăcomie către avere sau frumuseță, numai singuri de bunăvoie și din îndemnul iubirii curate, ce o simțesc unul cătră altul, doresc a încheia Taina Cununiei”.
Documentul a fost semnat de miri de 22 de ani, 24 27 sau 29 de ani, de mirese de 17 ani sau 25 de ani sau 32 de ani, cuplurile fiind constituite din fofelzeni și din tineri din Răşinari, Marpod, Hosman, Roşia, Sibiu sau din alte judeţe. Protocolul era încheiat abia după ce preotul spovedea tinerii și era convins că aceștia nu se căsătoresc din anumite interese sau pentru că sunt obligați.
Protocolul era semnat de martori, dar și de părinții tinerilor care declarau că „dânşii nicidecum nu fac silă copiilor de sub tutoratul lor la căsătoria aceasta, ci îşi dau învoirea la căsătoria acelora care se întăresc cu însăşi subscrierea lor”, se arată în „Cartea satului Fofeldea”, vol. II.
Protocoale ale Bunei Învoiri s-au păstrat în arhivele mai multor parohii din Mitropolia Ardealului, Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, fiind cel care a arătat încă din 1854 cum se întocmeşte acest document.
Sursa foto: Protocolul Bunei Învoiri din „Cartea satului Fofeldea”; Imagini din arhiva CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu: Biserica din Fofeldea și Alai de nuntă din Valea Viilor
Acest material este parte integrantă a proiectului „#Tradiții pentru mâine”, inițiat de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Click pentru a deschide o fotografie:
Ultimele știri