Ţara Oltului
Țara Oltului este una dintre cele mai întinse zone etnografice ale Sibiului, fiind caracterizată și printr-o mare diversitate a cadrului natural, căci este străbătută de munți, văi, lunci, dealuri, ape curgătoare și lacuri. Două elemente dau și numele sub care este cunoscută regiunea: râul Olt și Munții Făgăraș, care constituie, de altfel și granițele naturale ale acestei zone etnofolclorice.
În județul Sibiu, Țara Oltului cuprinde localitățile Avrig, Turnu Roșu, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Cârța, Cârțișoara, Sebeșu de Jos, Arpașu de Sus, Arpașu de Jos, Racovița.
Culoarea roşie a costumului popular de Avrig, jocurile populare vioaie (Glâmboaca, Purtata), ritmurile energice, obiceiuri precum „Buzduganul”, „Burduhoşii”, „Hora de la Rusca”, „Meteleaua” dau specificitatea etnofolclorică a acestei zone. Cultura tradițională este promovată în cadrul Festivalului „Florile Oltului” –Avrig și a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri în Ţara Oltului, precum și în sărbătorile organizate local (Fii Satului sau Zilele Comunei).
Agricultura a fost și rămâne principala îndeletnicire a oamenilor din zonă, așa că, privită de la înălțime, Țara Oltului e o imensă grădină, cu culturi întinse de cereale și legume.