Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Calendarul popular al lunii august

        În graiul popular, luna August  are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secelar. Fiind o perioadă a anului încărcată cu activităţi economice care se cereau împlinite la timp şi cu mare rapiditate, luna August  are puţine sărbători populare.

       Macavei  este sărbătoarea cu dată fixă – 1 august  - închinată unui personaj creştin foarte inteligent, cu 7 capete, care ar fi fost prins şi ars de păgâni într-un cuptor încins de flăcări.
      În ziua de Macavei, oamenii stropeau cu agheasmă grădinile şi livezile, sfinţeau la biserică spice de grâu, scuturate prin frecarea lor în podul palmelor şi amestecau boabele obţinute cu sămânţa ce urma sa fie semănată, scoteau ultima miere de pe stupii de albine (Macaveiul Stupilor) .
      În data de 1 august începea Postul Sântămăriei, denumirea populară a zilei fiind Macavei Cap de Post. Ziua este dedicată culegerii plantelor de leac şi sfinţirea lor.

              Probejenia, sărbătoare cu dată fixă: 6 august, este sinonimă cu Schimbarea la faţă din Calendarul Ortodox, care marca hotarul între vară şi toamnă în Calendarul Popular. La Probejenie, frunza îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc şi sunt spurcate de cerbi, şerpi şi alte vieţuitoare se retrag pentru iernat în ascunzişuri, pleacă berzele etc. În această zi, din timpul Postului, este dezlegare la peşte; de asemenea, sunt recoltate multe plante şi fructe de leac, utilizate pentru vindecarea frigurilor, umflăturilor şi alte maladii.

 
      Sântămăria Mare este sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului celebrată la 15 august. Această sărbătoare deschide, în calendarul popular ciclul sărbătorilor de renovare a timpului la Anul Nou Biblic, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă.
        Perioada dintre Sântămăria Mare şi Sântămăria Mică  (8 septembrie) este timpul optim pentru semănăturile de toamnă, calculat de bătrâni dup observarea constelaţiei Găinuşei. Acum se coboară turmele de la munte („La Sântămărie Mare,/Tulesc oile la vale!”), bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, cerbul spurcă apele curgătoare şi nu mai sunt bune de scăldat ş.a.
      Sântămăria Mare este divinitatea invocată pentru prosperitatea oamenilor, pentru căsătoria fetelor şi naşterea uşoară a copiilor, pentru prinderea hoţilor şi răufăcătorilor etc.
     
 
Cozmina Costiniuc,
Referent C.J.C.P.C.T. „Cindrelul-Junii“ Sibiu
Bibliografie de specialitate:
Bocşe, Maria, Obiceiuri tradiţionale româneşti din Transilvania, Editura Consiliului Judeţean Cluj, Cluj-Napoca, 2006
Ghinoiu Ion, Obiceiuri populare de peste an. Dicţionar, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997
Olteanu, Antoaneta, Calendarele poporului român, ed. Paideia, Bucureşti , 2001
 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse