Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu

          Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu a demarat recent proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu”. Acesta a obţinut o finanţare de 36.134 lei, în urma concursului anual de proiecte culturale organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul a fost depus la secţiunea Patrimoniu imaterial şi a obţinut cel mai mare punctaj: 95.67. Pe locul al doilea s-a clasat un alt proiect al instituţiei noastre: Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, ediţia a XIII-a, care a întrunit 94 de puncte şi va fi finanţat cu 42.925 lei.

Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu” realizează prima cercetare interdisciplinară, integrată a culturii gastronomice din cele cinci zone etnofolclorice ale judeţului: Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului, Ţara Secaşelor, Valea Târnavelor. Astfel vor fi evidenţiate deopotrivă vechi reţete, modul în care se gătea, instrumentele folosite, dar şi ocaziile în care mâncărurile au fost servite şi tot ansamblul de fapte culturale care le-a însoţit. De la mâncarea specifică perioadei de post, la cea specifică sărbătorilor, mâncarea a însoţit şi a potenţat evenimentele din viaţa omului. În plus, a dat naştere unei adevărate culturi în lumea satului. Cântecul găinii şi cel al sarmalelor din ceremonialul nupţial, „Paştile” cu pâine, vin şi, în mod excepţional, cu brânză împărţite enoriaşilor ortodocşi în noaptea de Înviere, masa tradiţională a feciorilor şi a taţilor, organizată de ceata de feciori de Crăciun, masa ritualică servită de miri şi naşi la o săptămână după nuntă – toate fac parte din cultura gastronomică tradiţională, iar multe dintre aceste fapte au încetat demult să mai fie practicate. Într-un atare context se impune cercetarea şi revigorarea lor.

În schimburile internaţionale la nivel profesional efectuate de instituţii de cultură, de instituţii administrative şi de unităţi de învăţământ, gastronomia tradiţională este una dintre cărţile de vizită României şi ale Sibiului. De obicei prezentările se reduc la câteva feluri de mâncare, fără ca şi povestea acestora să fie cunoscută; proiectul Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu poate sta la baza unei necesare diversificări. (Silvia Macrea, coordonator proiect)

Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu a demarat săptămâna trecută şi pentru început echipa de implementare a proiectului a poposit în localităţile Alămor şi Turnu Roşu. La Alămor, gazdele noastre au fost Letiţia Solomon (70 de ani), Paraschiva Frăţilă (59 de ani), Marilena Florea (50 ani) şi Ana Frăţilă (70 ani), care ne-au arătat cum se pregătesc zama de crechiţă, tapşe şi plăcintele pe ploaptăn. La Turnu Roşu, ne-au fost alături Eleonora Simea (50 ani), Cornelia Posa (47 ani), Maria Steva (73 de ani) şi Maria Potcovuţă (83 de ani), care au gătit tocana de porc şi scoverzi, aşa cum au învăţat de la mamele şi bunicile lor.

Proiectul se va finaliza în 18 octombrie.

 

Silvia  MACREA,

Manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse