Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu

Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu”, demarat în luna august 2011 de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii”, Sibiu continuă şi în luna septembrie.

Cercetările în teren au evidenţiat reţete vechi, precum şi o multitudine de informaţii de natură antropologică. În Apoldu de Sus am aflat despre Brodaelawend -  supa săsească cu legume, carne prăjită şi deresală, despre Bertram Suppe (supă cu tarhon), dar şi despre mâncărurile servite odinioară la nunţile din localitate;  reţete preluate de la comunitatea germană au fost inventariate şi în Vurpăr: hibiză / hibăză cu prune, alături de preparate româneşti: tocăniţă de pui cu mămăligă şi salată de varză, pâine de casă, frământată în moldă, coaptă pe vatră şi bătută de coajă, lichie cu varză, lichie cu ceapă şi gogoşi. În Ighişu Vechi femei destoinice ne-au vorbit despre zama de paparadă, dusă mai demult în bogot pe câmp, pentru prânz, şi despre floştoroage, cina din varză şi carne, gătită în gura cuptorului, pe jarul rămas de la pită, lichie cu picioici (cartofi) şi lichie cu ceapă. Tot pe Valea Hârtibaciului (Agnita, Beneşti) am asistat la pregătirile pentru nuntă cu lichie cu stafide, cu prune ori cu mere, la gătitul zamei cu tarcăn şi afumătură, dar şi al tocăniţei de măruntaie de pui, servită femeilor care ajută la nuntă.

Interlocutorii noştri din Mărginimea Sibiului ne-au învăţat despre mâncărurile gătite de băciţă la colibe (balmoş şi jintiţă ca la Jina), despre uscăţelele pentru nuntă de la Poiana Sibiului şi curechiul (varză) cu carne din oală, mămăligă şi lapte covăsât. În zilele de Post, în special în Ajunul Bobotezei, oamenii din Rod pregătesc şi omenesc preotul cu leveş, fasole frecată, dumicat, iar în zilele de dulce pregătesc uscăţele şi găluşte cu prune. Cei care aveţi bunici în Racoviţa aţi auzit cu siguranţă despre laptele de bou (preparat de post, din prune uscate care se mănâncă lângă fasole frecată, în loc de acritură), de  zama de boane, găluştele cu prune, plăcintă cu brânză, din aluat dospit. În Cârţisoara, am aflat reţetele după care se prepară „hertura” cu os de porc (ciorbă de fasole cu afumătură şi mult usturoi), varza călită cu afumătură şi gâsca-n blid (mâncare făcută din mămăligă, brânză de burduf şi smântână) coaptă în „blătărie”, iar în Porumbacu de Sus – am aflat cum se face tocana cu zdrenţe, papricaşul de cartofi, mălaiul cu lapte (un fel de aluat de clătite, dar făcut cu făină de mălai şi copt în tavă, în broatăn).

Transmitem mulţumirile noastre tuturor informatorilor şi colaboratorilor în proiect:  Schauberger Katerina (63 ani), Pavel Ioan (76 de ani), Pavel Elisabeta (52 de ani) din Apoldu de Sus; Ana Gavrea (78 de ani), Ana Nistor (75 de ani), Şchiau Silvia (74 de ani),  Eugenia Nistor (60 de ani), Sâmpălean Daniela (39 de ani) din Agnita / Beneşti; Valerica Solomon din Cârţişoara; Căluţiu Ileana (75 de ani), Ionaşcu Corina (64 de ani), Vecerezan Liliana (25 de ani), Vâju Maria (55 de ani), Anghel Maria (68 de ani), Rusu Emilia (72 de ani), Ghizăşan Doina (60 de ani), Bârsan Maria (61 ani), Silvia Macrea, (75 de ani) din Ighişu Vechi; Salomie Beschiu  (59 de ani) din  Jina; Maria Bodea (63 de ani), Ana Banea (57 de ani), Gheorghe Bodea (75 de ani) din Poiana Sibiului; Comşa Maria (84 de ani) şi Comşa Ioan Viorel din Porumbacu de Sus; Tărâţă Maria (69 de ani), Maxim Bobanga Florentina (66 de ani) Popa Ana (77 de ani), Raţiu Ana (68 de ani), Măerean Ana  (64 de ani) din Racoviţa; Dăncilă Ana (78 de ani), Chira Elena (41 de ani), Miclăuş Ioan (82 de ani), Miclăuş Maria (71 de ani), preot Manase Virgil din  Rod; Maria Băra (79 de ani), Paraschiva Neagu (77 de ani), Galea Ana (65 de ani) din Vurpăr.

Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu” inventariază reţete culinare vechi, în contextul vieţii satului, cu sărbătorile şi rigorile sale şi beneficiază de finanţare nerambursabilă din partea Autorităţii Finanţatoare: Administraţia Fondului Cultural Naţional.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse