Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Luna lui cuptor în calendarul popularÎn tradiţia populară, luna iulie mai este numita şi „cuptor”, datorită căldurilor mari ce o caracterizează, dar şi pentru că acum se coace şi se strânge grâul.
Sărbătorile tradiţionale ale lunii iulie sunt:
1 iulie: Cosmandinul (Sfintii Cosma si Damian); Ana Foca.
15 iulie: Ciurica.
16-18 iulie: Circovii de Vara; Sf. Marina (17 iulie).
20 iulie: Sf. Ilie (Sânilie).
21 iulie: Ilie Palie.
22 iulie: Foca.
27 iulie: Sf. Ilie cel mic; Sf. Pantelimon (Pintelei călătorul).

1 iulie: Cosmandinul (Sfintii Cosma si Damian); Ana Foca
Sfinţii Cosma şi Damian (Sfinţii doftori fără de arginţi) sunt cei care feresc oamenii de diferite boli.
Ana Foca, denumire provenită din combinarea numelor a două sfinte creştine, Ana şi Foca, se ţine pentru ca oamenii să fie feriţi de foc, atât de focul soarelui care arde şi usucă plantele, cât şi de trăsnete sau incendii.

8 Iulie: Sf. Pricopie; Ziua Lupului
Pricupul are un rol important în coacerea cerealelor, apărându-le de primejdiile meteorologice. Dacă oamenii nu îi respectă ziua, Sf. Pricup trimite fulgere, trăsnete, grindină sau arşiţă sau, sub formă de lup, răpeşte copiii celor care au lucrat în această sărbatoare.
Moţii din Apuseni cred că pe cei care nu respectă ziua Pricupului îi iau pe sus două vânturi puternice, numite Harcodan şi Dornados.

15 Iulie: Ciurica
Şi denumirea acestei sărbatori a provenit din compunerea numelor Sfinţilor Mucenici Chiriac şi Iulita. Ciurica este o divinitate feminină care „ciuruie în bătaie” pe cei care lucrează de ziua ei. În aceasta zi, în care căpătau puteri speciale, femeile aveau dreptul să poruncească şi chiar să-şi pedepsească bărbaţii.Unii din ei chiar plecau de acasa de frica femeilor.
Pentru a nu intampina certuri in familie in timpul anului, acestea sunt evitate in ziua de 15 iulie. Se crede ca cine va fi batut astazi, va lua bataie tot anul.
Femeile nu lucreaza deloc, de frica bolilor, de frica sa nu le manance lupii vitele sau de frica sa nu le bata barbatii tot anul.

16 - 18 Iulie: Circovii de Vara; Sf. Marina (17 iulie)
Frati cu Circovii de Iarna, Circovii de Vara (numiti si Circovii Marinei) sunt divinitati periculoase, care trimit stihiile naturii sau animalele daunatoare asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile. Circovii se tin si pentru ca oamenii sa fie feriti de boli.
Sf. Marina este protectoarea sufletului copiilor morti. In special femeile insarcinate respecta aceasta zi, de frica bolilor. Este o zi buna pentru culegerea plantelor de leac, care capata proprietati magice. Mamele imparteau maturi facute din pelin, alaturi de pui de gaina, porumb fiert si flori. Cei care nu respecta aceasta sarbatoare sunt aspru pedepsiti de sfanta.

20 Iulie: Sf. Ilie (Sanilie)
Sfantul Ilie, sau, dupa cum consemneaza calendarul popular, Santilie, este una dintre cele mai importante sarbatori ale lunii iulie.
In miez de vara, aceasta zi era dedicata initial unui zeu solar, peste care s-a suprapus apoi o sarbatoare crestina, cea a Sfantului Prooroc Ilie. Ca si zeul solar, in viziunea populara Santilie se plimba intr-un car tras de cai inaripati, luminand cerul cu fulgerele si sagetile sale de foc. In traditia romaneasca, acest sfant este asociat cu ploaia. El este stapanul norilor, al fulgerelor, trasnetelor si tunetelor, pe care le foloseste ca sa trasneasca dracii sau atunci cand e suparat pe oameni pentru ca si-a pierdut cojocul.
Spun taranii ca Sfantul Ilie se plimba pe cer intr-un car care, pentru a nu aluneca, are niste cuie pe roti. Aceste cuie gauresc cerul, iar apa se scurge pe pamant sub forma de ploaie.
Alte credinte stravechi afirma ca Sf. Ilie este stapanul unei fiinte puternice, numita „sorb”. Acesta bea apele (uneori chiar le seaca), sau soarbe broaste si balauri. Asa explica poporul si ploile cu broaste.
Bunicile povestesc ca acest sfant asteapta intotdeauna nerabdator ziua sa, intrebandu-l pe Dumnezeu cand va fi aceasta. Domnul insa, stiind ca de bucurie sfantul va plesni napraznic din biciul sau neiertator, prapadind omenirea, il tot amageste, spunandu-i „Va veni, Ilie, va veni...”. Dupa cateva zile, Dumnezeu ii raspunde sfantului ca ziua sa a trecut deja, iar Ilie se supara si trimite pe pamant ploi, trasnete si fulgere - acestea sunt ploile „de dupa Santilie”.
La fel ca in toate sarbatorile populare importante, oamenii nu ar trebui sa lucreze. Cum marul este pomul Sfantului, se duc mere la biserica si de-abia apoi se mananca. Tot acum se organizeaza nedei in munti, pastorii separa berbecii de oi, se culeg plante de leac si se fac descantece pentru a tine departe ploile, grindina, trasnetele si celelalte forte ale naturii aflate in puterea lui Santilie.

21 Iulie: Ilie Palie
Este prima zi din saptamana Parliilor, despre care se spune ca sunt surorile Sfantului Ilie.
Ilie Palie ar fi fratele, tatal sau vizitiul Sfantului Ilie. Sarbatoarea se tine tot de frica focului si a bolilor.

22 Iulie: Foca
Sf. mucenic Foca este cel care raspunde de incendiile si arsita care parjolesc campurile cu grane. Se spune ca sarbatoarea este atat de mare si importanta incat o tin si turcii.

27 iulie: Sf. Ilie cel mic; Sf. Pantelimon (Pintilie calatorul)
Sf. Ilie cel mic (sau cel schiop), numit si Sf. Pantelimon, sau Pintilie calatorul, este fratele mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor.
Ca mai toate sarbatorile acestei luni, aceasta zi se tine pentru boli, incendii, grindina si furtuni.
Se crede ca este sfarsitul verii si se incep pregatirile pentru intampinarea toamnei.


Claudia LOTREAN, referent de specialitate


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse