Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


PRESCURA

În fiecare zi de sărbătoare, vedem prescura la săvârşirea Sfintei Liturghii sau în mânile celor ce dau pomelnice.

Prescura este făcută din aluat dospit de pâine, adică din făină amestecată  cu sare şi apă, dar ceea ce  o deosebeşte de pâinea obişnuită este pecetea sau pistornicul, cu care este însemnată  prescura. Pistornicul este o cruce cu însemnele „Iisus”(IS) Hristos (HR) învinge (NIKA ) – însemne pe care le găsim şi pe Sf. Cruce. Tocmai de aceea în satul tradiţional, prescura nu era făcută doar de femei bătrâne, văduve care aveau viaţa curată. În satul Beneşti, pe Valea Hârtibaciului, obiceiul e încă păstrat: „Bunica mea o făcut mult prescuri. Era  văduvă şi era singura din sat care avea chistolnic (pistornic) şi făcea prescuri. Prescura o facem pentru fiecare duminică, la sărbători, la slujbe, la Sf. Liturghie, la pomelnice. Se dă la biserică, iar preotul o sfinţeşte înainte de slujbă. După ce-i sfinţită, îi zice Anafură şi preotul se cuminecă cu ea; dacă n-are prescură, nici nu face liturghie, nu poate ţâne slujba necuminecat. După slujbă iau anafură şi oamenii care au fost la biserică”, spune Ana Gavrea Ana, din Beneşti. Tradiţia pregătirii prescurii doar de către femeile în vârstă se păstrează preponderent în mediul rural, în oraşe ea fiind pregătită în brutării: „Acum fac prescuri şi bărbaţii care muncesc în brutării… când eşti în tură la serviciu si ai comenzi trebuie să faci. Faci de toate”, spune Daniela Sîmpălean.

Prescura este pregătită sub mai multe forme, cea mai des întâlnită fiind cea de pâinişoară rotundă, pe care se aplică pistornicul. De asemenea, se mai pregătesc prescuri în trei cornuri sau capete (după Sf. Treime), patru cornuri (după cele patru braţe ale crucii) sau în cinci cornuri (după numărul pâinilor înmulţite de Mântuitor). Substantivul prescura provine din termenul slav „proskura”.

 

* Material realizat în cadrul derulării proiectului „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu”

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse