Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Gastronomie tradiţională: leveş de Bobotează, din satul Rod

Postul era odinioară cu sfinţenie respectat în lumea satului. Se ştie că odată cu începerea postului de Crăciun sau Paşti, tot instrumentarul utilizat în bucătărie de la oale la tacâmuri, era fiert  şi bine curăţat. Astăzi, până şi în lumea satului, postul nu mai e văzut cu aceeaşi stricteţe. Vechile cutume sunt respectate în gospodăriile vârstnicilor şi mai rar în cele ale tinerilor. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care mâncăruri de post încep să fie uitate.

Leveşul, de pildă, este specific satului Rod din Mărginimea Sibiului. A fost însă menţionat şi în Apoldu de Sus, localitate de unde rodenii au plecat pentru a se stabili la munte, în urmă cu câteva sute de ani. Leveşul se pregăteşte întotdeauna în Ajun de Bobotează pentru că tradiţia locului cere ca acesta să stea pe masa rodenilor atunci când preotul umblă cu Iordanul.

Pentru prepararea leveşului se foloseşte pâine mai veche, care se taie în bucăţi. „Într-o cratiţă se pune moare îndoită cu apă, şi într-o altă cratiţă e ceapă călită cu un pic de paprica pe ea. Moi pâinea în zama de varză şi o pui pe farfurie şi pui câte 2-3 linguri de ceapă pe ea.” (1) Reţeta de secol XXI respectă cutumele din lumea satului tradiţional, doar că „acum leveşul se face cu pâne, da înainte se făcea cu colaci, copţi în cuptor de Crăciun, şi ăştia erau tari şi se băgau în zama asta de varză.”(2)

Leveşul se mănâncă cu fasole frecată, cu ceapă şi cu ridiche neagră, din toate se serveşte în acelaşi timp; ridichea se curăţa de seara şi se ţine în apă, dimineaţa se scoate din apă şi se rade. Întotdeauna rodenii pregătesc cantităţi mai mare de leveş pentru a servi şi eventualilor vizitatori.

 
Note (1), (2) Informatori: Miclăuş Ioan, Maria Miclăuş Maria, Ana Dăncilă, din Rod

Gabriela Negru, referent de specialitate CJCPCT "Cindrelul-Junii" Sibiu

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse