Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Nr. 20 (martie) / 2012 Portret de artist: Daniel Pop

                        Daniel Constantin Pop[1] este laureatul celei de -a XV-a ediţii a Festivalului Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară VARĂ, VARĂ, PRIMĂVARĂ (martie 2011). Organizat anual  la Sibiu, la început de primăvară, festivalul este o rampă de recrutare şi de lansare a tinerelor talente în domeniul muzicii populare. Marele câstigător al ediţiei 2011 este invitat în acest an să susţină un recital, iar în anul 2013 Daniel Pop se va număra printre membrii juriului de specialitate. “Considerăm că rolul nostru, acela de promovare a culturii populare nu trebuie să se limiteze la etapa de concurs, ci dimpotrivă, vrem să le oferim şi mai departe sprijin tinerilor talentaţi; tocmai în acest sens a fost gândit recitalul laureatului, iar mai apoi statutul de membru în juriul festivalului, pentru a asculta părerile specialiştilor  şi a dobândi, astfel, o altă perspectivă asupra concursului.”  (Silvia Macrea, manager)

Din acest an dorim să venim şi mai mult în sprijinul tinerilor solişti laureaţi prin publicarea unui portret de artist în paginile revistei noastre online.

Reprezentat al zonei etnofolclorice Valea Barcăului, Daniel Pop ne-a mărturisit că începuturile sale muzicale se datorează părinţilor, care, iubitori de folclor, l-au îndrumat spre cercul de dansuri populare, în Şimleul Silvaniei. Provin dintr-o familie în care obiceiurile şi tradiţiile se păstrează şi se respectă: din acest motiv părinţii mei, dorind să ne insufle dragostea pentru folclor, mie şi fratelui meu, ne-au înscris la Clubul Copiilor din localitate, la dansuri populare.

Acolo Daniel Pop şi-a descoperit pasiunea pentru cântec, care a primat celei pentru joc popular şi, sub îndrumarea d-nei prof. Cornelia Neaga, şi-a cultivat talentul interpretativ. Eu cred că talentul îl moştenesc din partea tatălui, deoarece am două verişoare care cochetează cu muzica populară.

În privinţa repertoriului abordat, am aflat cu bucurie despre interesul tânărului pentru culegerea de texte şi melodii chiar din vatra satului, fiind astfel un exponent de seamă al zonei etnofolclorice de provenienţă.
De mic am început să îmi fac un repertoriu propriu culegând din satele vecine de la bătrânii, rapsozii populari danţurile specifice zonei, cântece de nuntă, colinde, doine şi cântece doinite.

În prezent Daniel Pop numără în repertoriu  unsprezece piese  populare, dintre care opt cântece de joc şi trei doine. Şi –a făcut debutul în radio în decembrie 2010, la Antena Satelor, în cadrul emisiunii “Lada de zestre”, unde a interpretat piesele: “În târgu’ Şimneului”, “Pă la mândra pân ocol”, “Cine-o făcut danţu’-n lume” şi “Vin feciori la pus dă vie”.

În privinţa debutului TV, Daniel Pop îşi aminteşte cu drag de participarea la  emisiunea  TVR “Tezaur folcloric”, din anul 2004,  alături de ansamblul  folcloric “Barcăul” din cadrul Clubului Copiilor. Atunci a interpretat, într-un spectacol organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, piesa: “Io-s fecior de su’ Măgură”.

În cariera interpretativă Daniel Pop a fost îndrumat de profesorii Gavril şi Cornelia Neaga la Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei, iar în prezent colaborează cu domnul Liviu Buţiu şi cu domnul Florin Mariş.

Prestaţia deosebită a atras cu sine colaborarea cu ansamblul folcloric  “Meseşul”, al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj din Zalău.

În paralel cu pasiunea pentru muzica populară a descoperit dragostea pentru ştiinţele reale: matematică şi fizică. Rezultatele extraordinare în plan şcolar[2] sunt dublate de rezultatele foarte bune în domeniul folclorului muzical:

• Premiul Special  “Drumul Vinului, Ţara vinului” la Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur”, Jidvei, 2008;
• Locul I la Festivalul Internaţional al Culturii Tradiţionale şi Divertisment, Ravena, Italia, 2009;
• Marele Premiul la Festivalul Naţional “Tradiţii”, Şimleu, 2010;
• Marele Premiu la Festivalul Naţional “Ion Albeşteanu”, Slobozia, 2010;
• Premiul II la finala regională în cadrul concursului “Vocea populara”, Timişoara, 2011;
• Marele Premiu la Festivalul Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară  “Vară, Vară, Primăvară”, Sibiu, 2011;
• Premiul II la Festivalul “Valeria Peter Predescu”, Bistriţa, 2011;
• Premiul II la Festivalul “Dumitru Sopon”, Gilău, 2011;
• Marele Premiu la Festivalul “Natalia Şerbănescu”, Tulcea, 2011;
• Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor de la Moneasa, Arad, 2011;
• Premiul II la Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc “Mamaia”, Mamaia, 2011;
• Marele Premiu la Festivalul Naţional “Mariana Drăghicescu”, Timisoara, 2011;
• Marele Premiu la Festivalul Naţional “Irina Loghin”, Vălenii de Munte, 2011;
• Premiul II la Festivalul Naţional “Pană de păun”, Bistriţa, 2011;
• Premiul I la Festivalul Naţional "Cânt şi Joc pe Hârtibaci", Agnita, 2011.

Astfel, prin calităţile vocale, repertoriul bine ales şi interesul pentru cultura tradiţională din Valea Barcăului, Daniel Constantin Pop este cu siguranţă unul dintre exponenţii de seamă ai tinerei generaţii de interpreţi de muzică populară.

 

 

Gabriela Negru,

Referent de specialitate[1] S-a născut în 29 mai 1993 în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, profil matematică – informatică intensiv limba engleză.

 

[2] Olimpic naţional la fizică de 5 ani consecutiv şi de Olimpic national matematică de 3 ani.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse