Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Festivalul naţional „Bujorul de munte”

     Festivalul „Bujorul de munte” coincide cu momentul înfloririi acestei flori – începutul lunii iulie - şi este prilej de sărbătoare şi prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale din Gura Râului. Cea de-a VII-a ediţie a festivalului a avut loc în 3-4 iulie.
      Pentru că această sărbătoare este strâns legată de viaţa din Mărginime şi de traiul ciobanilor, în prima zi gazdele îşi invită oaspeţii la o cină „ca la stână”. Conceptul se încadrează în direcţiile turismului rural, de păstrare şi valorificare a tradiţiilor populare. Cântecul şi jocul se completează prin demonstraţii culinare de cocoloş cu brânză, de tocană de oaie la ceaun, de pâine coaptă pe vatră sau de plăcinte.
      Tabloul pastoral al serii de 3 iulie a inclus promovarea bucătăriei tradiţionale şi momentele artistice prezentate de: Formaţia de fluieraşi Gura Râului, Grupul de dans al Şcolii din Gura Râului, Maria Lepindea, Teodora Ciocănea, Traian Stoiţă, Camelia Cosma, Ilie Medrea, Marcel Părău, Gabriela Tuţă, Mariana Anghel, Vasile Conea, ansamblurile folclorice: Veteranii Junii Sibiului, Ceata Junilor, Cibinul din Sibiu şi Ansamblul folcloric din Vaideeni.
În  a doua zi de festival oaspeţii au fost întâmpinaţi, cum e îndătinat, la poarta de intrare în Gura Râului cu pâine şi sare, cu cai şi călăreţi în stil tradiţional. După slujba de la biserică, în centrul satului, membrii Cetei de feciori din localitate, purtând straiele bune, de duminică, au pornit jocul. Pe platoul de la Baraj, manifestarea a oferit turiştilor ocazia de gusta bucate tradiţionale româneşti, dar şi de a asculta cele mai bune voci ale folclorului naţional. Pe scena festivalului Bujorul de munte au urcat: Fanfara din Jina, Junii de la Gura Râului, Ansamblul folcloric profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului", interpreţii Viorica Telcean, Nelu Albu, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Răzvan Năstăsescu, Alina Pinca, Cristian Pomohaci, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Cornelia şi Lupu Rednic.
    Gurenii sunt mândri de sărbătoarea lor, a cărei faimă a depăşit graniţele comunei şi ale judeţului şi s-au dovedit şi acum, la cea de-a VII-a ediţie, gazde primitoare.
     Prin Festivalul „Bujorului de Munte“ se realizează valorificarea tradiţiilor păstoreşti şi a folclorului autentic, sub însemnul bucatelor tradiţionale, a cântecului  şi jocului popular, atmosferă care reuneşte oameni ai locului în frumoase costume româneşti, precum şi turişti din întreaga ţară. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Asociaţia de înfrumuseţare a comunei Gura Râului.
     Numele  festivalului provine de la planta ocrotită, care creşte în România în zonele înalte ale Carpaţilor, iar extractele pe bază de bujor de munte sunt remedii naturale pentru reumatism, gută, tuse etc, fie sub formă de ceaiuri, siropuri sau dulceaţă.


Gabriela NEGRU, referent de specialitate


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse