Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


"Poruncile", o tradiția pastorală păstrată încă la Jina

Obiceiul poruncilor

Ce sunt "poruncile" sau ce este obiceiul "poruncilor" de la Jina? “Este momentul când oamenii obișnuiesc să se adune în fața Primăriei din Jina și așteaptă să vină primarul care îi anunță noutățile din sat, proiectele pentru următoarea săptămână, taxele ce trebuiesc plătite …și altele.” (1) Aşa se face că la "porunci" se dau detalii şi despre dările ce trebuie plătite, şi despre păşunat, şi despre viaţa şcolară, şi despre cine ce vinde sau ce cumpără ş.a.m.d. Poruncile se dădeau şi se dau în zi de sărbătoare, după ieşirea de la biserică, pentru că atunci sunt jinarii acasă; de lunea sau chiar de duminică seara, lumea urcă iar la colibi, în vârf de munte, alături de turme.

La Jina, viaţa comunităţii s-a învârtit şi se învârte în jurul "poruncilor", iar eloc­vent în acest sens este faptul că şi coborâtul turmelor se făcea tot după cuvântul din "porunci": "Între 15 mai şi 1 octombrie, păşunatul e oprit în hotarul de jos şi turmele urcă spre hotarul de sus, unde pot rămâne până în 15 iunie, când urcă din nou, până pe pajiştile alpi­ne. Mai demult, toate intrările erau închise cu vraniţe. În august, după Sfânta Marie, tur­mele pornesc înapoi. Se opresc la ho­tarul de sus, unde rămân preţ de o lună, apoi se slobozeşte hotarul de jos şi cio­banii coboară în sat, cu turmele, copiii, fe­meile, şi toată averea lor, într-o singură zi, stabilită de primar şi anunţată public, la citirea poruncilor", spune cineastul Du­mitru Budrală, în al său film "Ultimii păstori" (2).

Cartea cu porunci

La fel de importantă ca orice docu­ment oficial este cartea cu porunci în care, săptămână de săptămână, pri­marul scrie cu mâna ce are de comu­nicat oamenilor. La Jina, cea mai veche carte de porunci, păstrată până în prezent, provine de la începutul secolului trecut și este de fapt un caiet de format mare în care se înscriu poruncile duminicale.

Cum arată poruncile? Să luăm câteva exemple din perioada comunistă: "15.05. 1984. * Toţi cetăţenii să predea întâi mieii la Fondul de Stat, apoi să vină la Consiliu pentru bilete, apoi să vândă la Gostat. * Joi se achiziţionează găini", "10.06.1984. Cetăţenii care au copii ce au terminat clasa a VIII-a şi vor să-i înscrie la liceu să se adreseze la Cooperaţie până în data de 25 iunie. Pentru şcolile profe­sio­nale se vor aduce dosarele până la 1 septembrie", "3.01. 1988. Stimaţi cetăţeni, pentru început de an vă urez tuturor un nou an fericit; să avem mai multe împliniri, realizări, sănă­tate la toată lumea. * Cetăţenii ce au copii de la 0-3 ani şi nu şi-au ridicat punga de la Pomul de Iarnă, mâine să treacă pe la Grădiniţa nr. 1 - în centru, să o ridice".
Porunci există şi în anii ce au urmat  Revoluţiei din 1989, doar că limbajul e adaptat vremurilor noastre:”02.05.2005. *Am stabilit în adunările precedente că Hotarul de Jos se va opri luni 09.05.05. În această dată se vor încasa şi taxele pentru păşu­natul de la Praveţ.", "23.07.2006. Ca în fiecare an, şi de această dată, în ultima duminică din luna iulie va avea loc Festivalul Sus pe Muntele din Jina. Şi în acest an vor parti­cipa personalităţi importante din judeţul nostru şi din ţară. Printre formaţiile tradiţionale participante vom avea şi An­samblul Junii Sibiului, cu soliştii lor şi Nineta Popa. * Ne bucură faptul că s-a gândit cineva să iasă cu balmeş, bulz şi tocăniţă la ceaun. Ar fi bine dacă ar fi cât mai mulţi", "12.04.2009. În pri­mul rând ţin să vă doresc tuturor celor care poartă nume de flori multă sănătate, fericire şi tot ce-şi doreşte fiecare, toate însoţite de un călduros La mulţi ani!", "19 dec. 2010 * O veste bună: se pare că s-au alcătuit şi Junii. Foarte bine! Este un obicei  din moşi-strămoşi în comuna noas­tră şi ar fi mare păcat să se piardă* Cu această ocazie fac un apel către toţi cetăţenii, oamenii noştri, să îi primească cu colinda. * Din partea Con­siliului Local şi a Primăriei vom avea în vedere să-i sprijinim cum putem, să fie bine pentru toată lumea".

**** Legea "poruncilor" era odinioară răspândită în mai toate comunitățile pastorale din munții Cindrelului și ai Sebeșului, astăzi însă se pare că singura localitate care o păstrează este Jina. În celelalte sate, se mai rostesc poruncile duminicale doar cu prilejul unor manifestări cu specific tradițional.

 

(1)  Studiu privind relaţiile tradiţionale, culturale si spiritualitatea profundă, existentă între repaosurile activităţii de bază pastorale si marile sărbători religioase la românii din arealul rural montan, coordonator Săvoiu Gheorghe, Editura Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, 2010

(2)  http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/poruncile-de-la-jina-sau-publicitate-in-lumea-satului-68796.html


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse