Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Hora de la Rusca, o tradiție veche de peste 200 de ani

Hora de la Rusca își are rădăcinile în urmă cu peste două sute de ani, într-o întâmplare ce s-a transformat în obicei. Când în acest sat erau numai 70 de familii, aceştea împreună cu locuitorii satelor Porceşti, astăzi numit Turnu Roşu, Sebeşu de Jos şi Racoviţa cu care se mărginesc, toţi munceau pe moşia Grofului Brukenthal care avea castelul în comuna Avrig. Într-un an fiind a doua zi de Rosale, logofeţii Grofului anunţând locuitorii din Sebeşu de Jos să iasă la muncă, aceştia refuză, în loc să iasă la muncă, femei, bărbaţi, bătrâni şi copii, ies la capătul satului  dinspre munte, unde se găseşte o livadă frumoasă între râu şi pădure, încinge o horă mare şi în prezenţa Logofeţilor cântă” (1).

Dansul încins de localnici nu a fost unul simplu, ci, pentru ca jocul lor să nu se sfârșească repede, sătenii au făcut o horă înnodată, în cadrul căreia lanțul de dansatori a creat mai multe noduri. Jocul era condus de un vătaf care înnoda hora cea mare de multe ori şi tot numai un bun conducător putea să desfacă aceste noduri, fără să rupă şirul de braţe.

Se pare că prima horă înnodată s-a ținut pe locul cunoscut astăzi drept platoul de la Rusca, acolo unde are loc în prezent obiceiul Hora de la Rusca.  

Hora înnodată de la Rusca a fost transformată într-un eveniment de suflet al sebeșenilor, așa că an de an, în prima zi de Rusalii, fiii satului se întorc acasă să vadă încă o dată hora înnodată. În prezent, evenimentul reunește și ansambluri invitate din localități precum Păuca, Tălmaciu, Agnita, Avrig, Tălmăcel şi Tălmaciu. Manifestarea începe după încheierea slujbei religioase, când tineri și vârstnici se strâng în mijlocul satului pentru a urmări scurtele momente artistice oferite de ansamblul gazdă format din elevi ai școlii din localitate - și de invitați.

La finalul reprezentațiilor, cu mic cu mare, lumea urcă spre dealul Rusca, acolo unde spectacolul se deschide cu vestita horă înnodată, dansată de tinerii sebeşeni. Urmează apoi momentele artistice susținute de ansamblurile invitate. Prin transformarea Horei de la Rusca lui într-un eveniment cu caracter de festival se constată, din păcate, intruziunea mai multor elemente ce nu țin de civilizația tradițională, ci de zona kitsch-ului. Pe platoul Rusca, se întind, de asemenea, tarabe ale comercianților ce pun în vânzare mâncare (mici și grătar), băutură, precum și diferite obiecte, de la haine la jucării.

În 2012, Hora de la Rusca are loc în ziua de 3 iunie și urmează tipul cunoscut din anii anteriori.  Pe platoul Rusca vor evolua ansamblurile din Turnu Roşu şi Sebeşu de Jos, Ansamblul "Purtata Avri­gului", Grupul de fete "Zăluţa" din Bradu şi interpreta de muzică populară Mariana An­ghel, alături de opt dintre elevii săi.

 

(1)             Informațiile au fost preluate dintr-un manuscris semnat  de Roman Victor, în 20 decembrie 1967. Acesta se găsește în posesia unui localnic din Sebeşu de Jos și a fost studiat cu prilejul sărbătorii Hora de la Rusca, din 14 iunie 2009.


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse