Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Festivalul „Bujorul de munte” 2012

       Festivalul „Bujorul de munte”, organizat anual la Gura Rîului, marchează în zilele 7 şi 8 iulie 2012 cea de - a IX- a ediţie.  Este unul dintre cele mai importante momente ale anului în care portul românesc, folclorul, dansul şi tradiţiile ardeleneşti adună mii de iubitori a aceea ce cu mândrie se poate numi “o culegere” de românism adevărat.

       Perioada de desfăşurare a festivalului coincide cu momentul înfloririi bujorului de munte în zona Iezerelor Cindrelului, locul de unde izvorăşte Cibinul şi pe unde ciobanii ardeleni şi-au scris şi şi-au trăit istoria - şi este prilej de sărbătoare şi prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale din Gura Rîului.  

         Pentru că această sărbătoare este strâns legată de viaţa din Mărginime şi de traiul ciobanilor, în prima zi, sâmbătă, 7 iulie 2012 a.c., ora 16.00, gazdele îşi invită oaspeţii la jocuri şi concursuri cu specific local. De la ora 19.00 începe ”cina ca la stână”, în cadrul căreia cântecul şi jocul vor fi completate cu demonstraţii culinare de cocoloş cu brânză, de tocană de oaie la ceaun, de pâine coaptă pe vatră sau de plăcinte.
        Pe scena festivalului vor evolua: Formaţia de dansuri „ Bujorul de Munte” Gura Rîului, cu solistul Traian Stoiţă; Elevii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu” Sibiu: Codruţa Rodean, Ionela Sterp, Iulia Banciu, Florentina Lende, Ancuţa Costea, Ion Chiş, Ilie Dură, Marius Ţugulescu, Dan Haniş, Radu Mărginean, Adelina Preda, Narcis Şandru, Andrei Grigore, Sebastian Tiron; Ansamblul Veteranii Junii Sibiului; Gabriela Tuţă, Mariana Anghel şi Veta Biriş. Conceptul „cină ca la stână” se încadrează în direcţiile turismului rural, de păstrare şi valorificare a tradiţiilor populare.

 

      În 8 iulie a.c., în cea de a doua zi de festival, la ora 11.00, oaspeţii  vor fi întâmpinaţi, cum e îndătinat, la poarta de intrare în Gura Rîului cu pâine şi sare, cu cai şi călăreţi în stil tradiţional. La ora 12.00, după slujba de la biserică, în centrul satului, membrii Cetei de feciori din localitate, purtând straiele bune, de duminică,  pornesc jocul.

       De la ora 13.00, pe platoul din aval de Baraj, manifestarea va oferi turiştilor ocazia de a degusta bucate tradiţionale româneşti, dar şi de a asculta cele mai bune voci ale folclorului naţional.  Programul folcloric al zilei de duminică include nume precum: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” cu soliştii: Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Nelu Albu; Camelia Cosma Stoiţă, Răzvan Năstăsescu, Alina Pinca, Ilie Medrea; Vasile Conea, Nineta Popa, Cristian Pomohaci; Orchestra Florin Ionaş, alături de Diana Selagea, Claudia Ionaş, Mile Povan, Gabriela şi Ovidiu Nistor.

      Festivalul este organizat de către Consiliul Local din Gura Rîului, Primăria Gura Rîului, Consiliul Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul partenerilor: Asociaţia de Înfrumuseţare a Gurii Rîului, Asociaţia Pensiunilor din Gura Rîului şi Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse