Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Junii Sibiului, ovaționați în Portugalia

 În data de 10 iulie 2012, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” a susținut un spectacol în cadrul evenimentului Festival ao Largo, din Lisabona, Portugalia. A fost singurul ansamblu folcloric din România invitat  în festival, iar prezența Junilor nu a  trecut neobservată, așa că, în seara spectacolului, cu mai bine de o oră înainte de începerea reprezentației, câteva mii de oameni s-au strâns în piața din fața Teatrului Național Săo Carlos din Lisabona.

Cei 24 de dansatori și cei zece instrumentiști au fermecat publicul portughez  cu dansuri populare din toate zonele țări, cu piese instrumentale de mare virtuozitate, cu frumusețea și diversitatea costumului popular românesc. Iar reacția publicului a fost pe măsură: Junii Sibiului au fost ovaționați minute în șir de mulțimea de spectatori. “A fost un spectacol extraordinar  prin care Junii Sibiului  au reușit să demonstreze că sunt adevărați români, că suntem un popor  bogat sufletește, pentru că diversitatea folclorului românesc, acuratețea pieselor instrumentale, frumusețea și varietatea  jocului românesc reprezintă identitatea poporului român. Iată că noi, Junii Sibiului, am reușit să demonstrăm că România, artiștii românii pot fi apreciați  oricând, pe orice scenă din lumea aceasta. Aplauzele pe care le-am primit la scenă deschisă demonstrează faptul că Junii Sibiului au reușit să contureze din nou o imagine pozitivă a României”, declară Silvia Macrea, manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul-Junii” Sibiu.

Presa portugheză – ziare, canale de radio și televiziune - a elogiat prestația Junilor Sibiului, catalogând spectacolul drept „extraordinar”, „magnific”, „grandios. Jurnalistul portughez Pedro Lourenço a scris, pentru in hardmusica.pt : “Dansul vioi a umplut piața cu un public destul de eterogen format din portughezi și mulți străini, așezați unul lângă altul, curioși să vadă evoluția pe scenă a Junilor Sibiului. Nu exista niciun spațiu neacoperit, cartierul Chiado s-a oprit ca să poată vedea spectacolul din estul Europei, și chiar și de la balcoane se vedea public. Îmbrăcați conform tradiției, în costume populare din diverse regiuni ale țării, dansatorii au intrat în scenă și au început să bată din palme și să chiuie, prezentând un repertoriu de dansuri din Bihor, Banat, Maramureș, Muntenia și Sibiu. Dansurile cele mai cunoscute din Transilvania aduceau a bailaricos - folclor tipic lusitan- cu care portughezii din public s-au identificat imediat, mai ales prin costumele populare asemănătoare. În timp ce ele se învârteau, iar ei se băteau cu mâinile pe picioare, publicul aplauda. Printre horele dansatorilor și muzica unică a orchestrei, piața a primit o noapte bogată în cultură. (Sursa: Romanian Global News)

Festivalul din Lisabona se desfăşoară pe tot parcursul lunii iulie şi reuneşte concer­te, spectacole de dans şi spectacole de operă. Eveni­mente din cadrul acestui festival se regăsesc şi în pro­gramul "Verăo Cultural Romeno em Portugal" / "În iulie vara portugheză e mai românească", iniţiat de ICR Lisabona.

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse