Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


„Cântecele Munților” - rețeta pentru un weekend perfect

           Acest sfârșit de săptămână are iz folcloric la Sibiu, pentru că sute de artiști din Italia, Polonia, Serbia, Georgia, Grecia, Cipru și România, și zeci de interpreți de muzică populară se întâlnesc la Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” (1-6 august 2012). Aici, la „Cântecele Munților”, pot descoperi sibienii și turiștii rețeta unui weekend perfect.

Dimineața o începem cu ateliere de dans, audiții muzicale, expoziții de costume populare; imediat după prânz avem spectacole în centre comerciale, iar serile le petrecem în centrul istoric al Sibiului, acolo unde peste 800 de artiști fac spectacol.

Primul mare eveniment este parada portului popular care va umple de ritm și culoare, astăzi de la ora 18.00, pietonala Nicolae Bălcescu.  Spectacolul continuă de la ora 19.00, în Piața Mare din Sibiu, acolo unde „Junii Sibiului” și invitații lor vă așteaptă la un adevărat regal folcloric cu cele 16 ansambluri invitate în festival și peste 60 de interpreți de muzică populară. Dintre artiștii de renume care vor urca pe scenă îi amintim pe Lucreţia Ciobanu, Mariana Anghel, Nineta Popa, Andreea Voica, Niculina Stoican, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Adina Hada, Alina Pinca, Nelu Albu, Viorica Telcean, Marcel Părău, Alina Bîcă, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu, Adrian Neamţu. Spectacolul extraordinar este prezentat de către vedeta TVR, Iuliana Tudor.

Sâmbătă după-amiaza, pulsul festivalului se ia la cinci mari evenimente. În Piața Mare suntem așteptați la concertul susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale din Bucureşti (ora 18.30) și la spectacolul extraordinar susţinut, la ora 19.00, de invitații din Italia și Grecia, alături de ansamblurile „Mureşelul”, „Mugurelul”, „Crişana” și „Timişul”. Spectacolul este prezentat de Văru’ Săndel. Începând cu ora 20.00, atmosfera seratelor în stil baroc de altădată va fi recreată la Cercul Militar din Sibiu, acolo unde români și polonezi ne invită la un bal baroc. Seara se poate încheia cu o cină tradițională sârbească (ora 21.00, Restaurant Select, rezervări la tel. 0269/ 243333) sau în compania artiștilor Viorica, Ioniţă şi a Taraful de la Clejani (ora 22.00, Piaţa Mare).

Duminică, în ultima zi de festival, Cântecele Munților” răsună și împrejurul Sibiului, așa că dacă vreți să le ascultați puteți urca, la orele amiezii, „Sus pe muntele din Jina”, alături de ansamblurile din Bihor și Cluj; la ora 14.00, îi puteți urmări pe italieni și greci la spectacolul oferit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Spre seară puteți reveni în centrul Sibiului, în Piața Mare, pentru a asculta, la ora 18.30, cea mai titrată orchestră de suflători din România - Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale din Bucureşti, iar la ora 19.00, pentru a încheia Cântecele Munților” cu un spectacol de calibru susținut de ansamblurile din Georgia, Cipru, Serbia, Polonia, de „Cununiţa” din Caransebeş, de “Ardealul” Sibiu, de „Cindrelul -Junii Sibiului” şi soliştii: Nelu Albu, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Adrian Neamţu, Marcel Părău, Camelia Stoiţă, Codruţa Rodean, Răzvan Năstăsescu, Alina Pinca, Traian Stoiţă. Cristian Pomohaci este invitatul special al serii. Spectacolul este prezentat de Văru’ Săndel.

Cu preparate italienești și taranatelle vă puteți răsfăța la Seară tradiţională italienească, programată la ora 21:00, la Restaurantul Cercului Militar Sibiu; rezervări se pot face la tel. 0269/ 210148; 0742588717.

Cea de-a XXXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munţilor” este organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Parteneri: Cercul Militar Sibiu

„Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”.

Acţiune cofinanţată de „Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu”. 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse