Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Nr. 27 (octombrie) / 2012 Regal folcloric de trei zile la Festivalul „Ioan Macrea”

Festivalul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, în colaborare cu Cercul Militar, fiind un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Sponsori ai festivalului sunt Romgaz şi Ibis Sibiu.

Spectacolul folcloric la care sunt aşteptaţi peste 600 de artişti este realizat în memoria maestrului Ioan Macrea, cel care, alături de Junii Sibiului, a impus pe marile scene ale lumii virtuţile artistice ale folclorului românesc.

În anul <Sibiu Baroc Update>, festivalul îşi păstrează specificul tradiţional, dar identifică elementele de interferenţă între cultura populară şi stilul baroc, prin cântece şi dansuri. Astfel, ansamblurile din vestul ţării prezintă dansuri pe care şvabii le-au adus pe teritoriul românesc acum două secole, din nordul ţării sunt promovate cântece ucrainene de dragoste, iar din Transilvania este prezentată Învârtita de salon, împrumutată de nobili din mediul rural”, a precizat într-o conferinţă de presă Silvia Macrea, managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii”.

Promotori ai culturii tradiționale și ai stilului baroc vor fi ansamblurile: DOINA GORJULUI din Târgu Jiu, BANATUL din Timişoara, CRIŞANA din Oradea, CIPRIAN PORUMBESCU din Suceava, MARIA TĂNASE din Craiova, TRANSILVANIA din Baia Mare, BUSUIOCUL din Bacău, MUREŞUL  din Târgu Mureş, TIMIŞUL din Timişoara, DOINA OLTULUI din Slatina, BALADAELE DELTEI din Tulcea, alături de Orchestra LĂUTARII din Chișinău, Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, de VETERANII JUNII SIBIULUI și de CINDRELUL – JUNII SIBIULUI. Prin prezenţa în premieră la Sibiu a ansamblurilor din diaspora, Festivalul „Ioan Macrea” îşi măreşte aria de cuprindere şi devine singurul festival profesionist ce pune în dialog dansul şi jocul popular din România cu forme similare de manifestare artistică aşa cum sunt cunoscute şi prezervate de comunităţile de români ce trăiesc în afara graniţelor ţării.

Programul festivalului este următorul:

Miercuri, 31 octombrie, ora 18

Ansamblul DOINA GORJULUI  - Târgu Jiu

Ansamblul BANATUL  - Timişoara

Ansamblul CRIŞANA  - Oradea

Ansamblul DOINA OLTULUI - Slatina

Ansamblul CINDRELUL – JUNII SIBIULUI

Ansamblul VETERANII- JUNII Sibiului – Recital

 

Soliștii: Marcel Părău

Veta Biriș

Sava Negrean-Brudașcu

 

Joi, 1 noiembrie, ora 18

Ansamblul CIPRIAN PORUMBESCU - Suceava

Ansamblul MARIA TĂNASE - Craiova

Ansamblul MUREŞUL - Tg. Mureş

Ansamblul BALADELE DELTEI - Tulcea

Ansamblul TRANSILVANIA  - Baia Mare

Orchestra CONSILIULUI NAȚIONAL AL MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE din Serbia

 

Soliștii: Stana Stepanescu

              Cristian Pomohaci

 

Vineri, 2 noiembrie,  ora 18

Ansamblul TIMIŞUL - Timişoara

Orchestra LĂUTARII din Chișinău – Republica Moldova

Ansamblul CINDRELUL – JUNII SIBIULUI

 

Soliștii:  Mariana Anghel

Nineta Popa

Mariana Ionescu Căpitănescu

Mioara Velicu

Nicolae Furdui – Iancu

Nicu Novac


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse