Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


CALENDARUL POPULAR AL LUNII SEPTEMBRIE

Această lună este cunoscută și sub numele de Răpciune, cu înțelesul de răcire a timpului, de unde și zicala: „În luna Răpciune/ Cad copii pe tăciuni!, adică se strâng în jurul focului, precum și de Vinețel sau Vinimeriu, indicând începutul culesului viței de vie și stoarcerii strugurilor pentru vin.

Calendarul popular al acestei luni cuprinde sărbători specifice schimbării anotimpurilor la echinocțiu de toamnă și a  strângerii roadelor de pe câmp, vii, grădini, livezi și semănatul cerealelor de toamnă: Simion Stâlpnicul, Ciuda lui Arhanghel, Sântămărie Mică, Ziua Crucii, Cârstovul Viilor, Ziua Șarpelui, Teclele, Berbecarii.

  

Sfântul Simion Stâlpnicul este celebrat la 1 septembrie, marcând începutul  anului nou bisericesc. Conform tradițiilor populare, acesta ar sta într-un picior, pe un stâlp înalt pentru a ține cu mâna cerul și Pământul să nu se prăbușească și ar opri vânturile să bată pentru a nu provoca molimele.

În această zi se fac preziceri meteorologice și climatice. Cum este ziua aşa este și anul: dacă plouă dimineaţa, primăvara este ploioasă, soare la amiază însemnă an bun,  dacă plouă toată ziua este an ploios, dacă este soare urmează să fie an secetos Bătrânii apreciau dacă anul va fi secetos sau ploios, sărac sau îmbelșugat după stadiul de dezvoltare al larvelor unei insecte în așa - numitele „gogoși sau mere de pe fața inferioară a frunzelor de stejar.

Această sărbătoare se ţine pentru roada pământului, ca apărare a livezilor de dăunători, a caselor de cutremure sau foc, a oamenilor de boli şi primejdii. Nu se taie nimic, să nu se strice spicele.

 

 

Sântămăria Mică este sărbătoarea dedicată morții și renașterii Zeiței Mamă la echinocțiul de toamnă, în 8 septembrie, sărbătoare peste care părinții Bisericii creștine au suprapus Nașterea stăpânei noastre de Dumnezeu, Născătoarei și pururea Feciorei Maria numită de popor Maica Domnului. Este sinonimă cu Precesta Mică.

În calendarul popular, ziua de 8 septembrie anunță sfârşitul verii şi începutul toamnei, răcirea vremii, plecarea păsărilor migratoare spre țările calde. schimbarea pălăriei cu căciula; insectele și reptilele se retrag în pământ. La țară, se pornesc lucrările agricole de toamnă și încep să se organizeze târguri și iarmaroace de valorificare a produselor sezonului care se deschide.

În această zi, creștinii nu aprind focul în vatră, deoarece se crede că asta ar aduce ghinion și boală.

Astăzi, femeile care iși doresc copii merg la biserică, aprind lumânări și se roagă la icoana Fecioarei Maria. De asemenea, merg la biserică pentru rugăciune și femeile însărcinate pentru ca Sfânta Maria să le ajute sa aibă o naștere ușoară și copii sănătoși.
În
această zi se împart struguri și prune de sufletul morților.
         De ziua Fecioarei se obi
șnuiește ca în casele creștinilor să ardă candela toată ziua. Nu se muncește, dar după 8 septembrie, se seamănă grâul, orzul și secara, se adună recolta de pe câmpuri, se jupoaie ulmii de coji care în primăvara se vor folosi la legatul viei. În satele în care se sărbătorește Hramul, se organizează târguri și iarmaroace.

 

Sfinții şi Drepţii dumnezeiești Părinţi Ioachim şi Ana (Stoborul Sântămăriei Mici  Circovii Sântămăriei Mici),  celebrați de Biserica Ortodoxă la 9 septembrie, sunt apărători de rele şi durere, iar cine lucrează în această zi va suferi de lovituri. 

 

Ziua Crucii este sărbătoarea populară care a preluat numele și data din Calendarul ortodox: Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Este dedicată culegerii ultimelor plante de leac: boz, mic

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse