Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


CALENDARUL POPULAR AL LUNII NOIEMBRIE

      Denumirile populare ale lunii indică fie timpul căderii brumelor groase și a promoroacei: Brumar, Brumarul Mare, Promorar, fie vremea fermentării și limpezirii vinurilor: Vinicer și Vinar. În această lună se intensificau pregătirile pentru iarnă și activitățile legate de industria casnică, de asemenea  începeau șezătorile. Această lună era marcată de numeroase sărbători și obiceiuri dedicate lupilor, strigoilor și altor forțe malefice: Sărbătoarea Tâlharilor, Martinii de Toamnă, ziua Lupului, Filipul cel Șchiop, Noaptea Strigoilor. Peisajul spiritual al satului este completat și cu alte sărbători: Cosmandin, Moșii de Arhangheli, Arhanghelii, Lăsatul Secului de Crăciun, Sântandrei.

 

Arhanghelii (Soborul Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavril) sunt reprezentări mitice în Calendarul Popular ale Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril  din calendarul ortodox, celebrate pe data de 8 noiembrie.

În calendarul popular, Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viața oamenilor, veghind din ceruri și, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte și având grijă ca sufletele lor să fie curățate de greșeală cu prilejul posturilor și rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului nostru Iisus: "Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus."

     În tradițiile populare acești conducători ai cetei îngerilor, poartă nu numai aripi, ci și săbii. Arhanghelul Mihai, mult mai prezent în folclorul românesc, păstrează, uneori, cheile Raiului, este slugă la Scaraoțchi, adesea se luptă cu el, veghează la capul bolnavului dacă acesta este ursit să moară, apare ca patron al țiganilor s.a.m.d.

În viziunea populara, arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omenești și purifică, prin post și rugăciune, conștiințele. Se crede, de asemenea, ca aceștia îi însoțesc pe oameni pe tot parcursul vieții, de la naștere și până la moarte, rugându-se  neîncetat  lui  Dumnezeu  pentru  sănătatea  lor.

În sâmbăta de dinaintea sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavriil se dau pomeni de sufletul morților, ziua numindu-se Moșii de Arhangheli.
Cu acest prilej se aprindeau lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei dispăruți fără lumânare în împrejurări năprasnice.

În ceea ce privește vremea, 8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă. Acum, iarna este slobozită puțin câte puțin și nu dintr-o dată. Tradiția populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor și Crăciun trebuie să existe trei-patru zile calde, senine, luminoase, numite "vara iernii".

În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau considerați ocrotitori ai oilor. De ziua lor, când ciobanii sărbătoreau "năpustitul arieților", adică slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere, făceau turte mari, din mălai, pe care le aruncau în mijlocul oilor. Dacă turta pica pe pământ cu fața în sus, anunța o primăvara fertilă, cu mulți miei. Turta picată cu fata în jos prevestea oi sterpe, fără rod.
                Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, nu se face treabă, cei care nu se supun acestei interdicții urmând să aibă parte de chin mare la vremea morții. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări, să se roage pentru belșug și sănătate.

Filipii de Toamnă  sunt celebrați la începutul sezonului de împerechere al lupului (mijlocul lui noiembrie), care se manifestă în cete de filipi conduse de Filipul cel Mare sau Filipul cel Șchiop. Numărul de Filipi de Toamnă și perioada de sărbătorire în luna noiembrie, câte un Filip pe zi, diferă de la sat la sat și, uneori, de la gospodărie, la gospodărie. Ei erau ținuți de către femei pe care îi primeau ca zestre, în linie maternă, la căsătorie

Se ţineau pentru apărare de lupi; se luau astfel măsuri de precauție: nu se scotea gunoiul din casă în acre lupii ar fi putut găsi în cenușă și un cărbune aprins, nu se pronunța cuvântul lup, se interziceau activitățile de prelucrare a pieilor de animale, nu se spălau rufele, se lega magic gura lupului prin încleștarea dinților de la pieptenii de scărmănat lâna, se ținea post și altele.

 

   Sărbătoarea Tâlharilor  (Sfântul  Mucenic Mina ) este ziua dedicată personajul doveditor al răufăcătorilor,  Mina, care a preluat din calendarul ortodox numele și data de celebrare ale Sfântului Mucenic Mina, 11 noiembrie. Femeile aprindeau la biserică lumânările, inteionat greșit, la capetele care se lipesc de sfeșnic. Procedând astfel, se credea în schimbarea gândurilor rele ale dușmanilor, dar și în întoarcerea afecțiunii flăcăilor doriți de fete. Se plăteau, de asemenea, sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse