Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Festivalului-Concurs Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară "Vară, Vară, Primăvară", ediţia 2014, la final

9 ore de spectacol, peste 70 de dansatori, peste 70 de interpreţi de muzică populară și peste 70 de momente muzical-coregrafice – acestea au fost  coordonatele Festivalului - Concurs Naţional al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară „Vară, Vară, Primăvară” 2014, desfăşurat în Sibiu, sâmbătă și duminică. Cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării a fost una specială, dată fiind dubla sărbătoare: majoratul festivalului și cei 70 de ani de existență ai „Junilor Sibiului”. „A fost o ediție de succes, tinerii concurenți, foștii laureați ai festivalului, soliștii invitați, în total peste 70 de artiști au transformat  din nou Sibiul în capitala cântecului popular românesc. Le mulțumim spectatorilor care ne-au aplaudat la scenă deschisă, am avut săli arhipline în cele două seri, am avut un public minunat care a dovedit din nou că știe să aprecieze folclorul românesc. Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea festivalului și le promitem că, pe parcursul acestui an aniversar pentru Junii Sibiului, vor putea urmări momente speciale de aceeași calitate”, spune Silvia Macrea, directorul festivalului.

 

În plan competiţional, „Vară, Vară, Primăvară” a cunoscut una dintre cele mai puternicii ediţii. 19 tineri au urcat, pe scenă, în finala „Vară, Vară, Primăvară” şi mai toţi au dovedit că stăpânesc foarte bine muzica populară, că au talent muzical-interpretativ și cunoștințe etnografice despre zona de proveniență. În consecință, juriul nu a avut o misiunea ușoară, în alegerea laureaților: “Nu e ușor să obții un premiu la „Vară, Vară, Primăvară”. Competiția e una foarte puternică, iar concurenții sunt foarte bine pregătiți, semn că „Vară, Vară, Primăvară” a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri-concurs din țară. E o mândrie pentru orice tânăr câștigarea unui premiu în acest festival”, a spus Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la TVR și membru al juriului. O mândrie a fost și pentru Mădălina Ancuţa Mîrza, din Bistriţa-Năsăud, câștigarea Trofeului festivalului. Premiul i-a fost decernat de președintele Consiliului Judeţean Sibiu - Ioan Cindrea. “Festivalul sărbătorește în acest an cea de-a XVIII-a ediție, dar văzând valoarea concurenților, cred că maturitatea a atins-o mai demult. Îi felicit pe organizatori, pe doamna Silvia Macrea, echipa dânsei, pe Junii Sibiului pentru acest festival și pentru aniversarea a șapte decenii de existență”, a spus președintele Ioan Cindrea.

Sibiul a fost reprezentat în competiţie de trei concurenţi şi toţi s-au numărat printre laureaţi: Claudiei Olariu, din Cisnădie, i-a fost decernat Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu; Ioana Bogdan, din Agnita, a obţinut Premiul III, iar avrigeanul Constantin Oancea a câştigat Premiul II şi Premiul de popularitate, în urma voturilor exprimate de cei peste 700 de spectatori prezenţi sâmbătă seara la festival.

S-a remarcat de asemenea grija concurenților nu doar pentru repertoriul ales, ci și pentru costumul popular îmbrăcat. Astfel, pe scena festivalului, tinerii au etalat costume vechi de o sută de ani, costume de mire sau coiful de fată specific satului Ilimbav, de pe Valea Hârtibaciului.

Concursul propriu-zis a fost completat de momente special pregătite pentru festival. Astfel, sâmbătă seara, pe scena festivalului a urcat „Ceata Junilor”, ansamblul pepinieră al profesioniștilor de la „Junii Sibiului”. Duminică seara, „Veteranii Junii Sibiului” au fost aplaudați în picioare, minute în șir, de o sală arhiplină pentru performanțele coregrafice pe care le au la 50 de ani, 70 ani sau chiar 77 de ani.

Cele mai intense momente coregrafice au fost oferite de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” cu dansuri de Mărginime, Banat, Bistrița și de pe Valea Hârtibaciului. Cu șiruri de peste 70 de piruete și bătăi neîntrerupte în cizme, Junii Sibiului au ridicat în picioare peste 700 de spectatori, duminică seara. De asemenea, pline de încărcătură emoțională au fost montările muzical-coregrafice in memoriam Dumitru Giurcă Notar, fost director al Ansamblului „Junii Sibiului” și Iosif Gherbe, dirijor al orchestrelor “Cindrelul” și „Cindrelul-Junii Sibiului”.

Ca în fiecare an, festivalul s-a desfășurat cu sala arhiplină, peste 1.400 de spectatori asistând la spectacolele din cele două seri.  

 

Laureații Festivalului „Vară, Vară, Primăvară” 2014

1.               Premiul pentru autenticitate – Bogdan Firu

2.               Premiul pentru păstrarea spiritualităţii româneşti – Alina Ureche

3.               Premiul Cercului Militar – Georgiana Necşa

4.               Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul Junii” Sibiu – Claudia Olariu

5.               Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul Junii” Sibiu – Raluca Elena Căpitănescu

6.               Menţiune – Alina Secăşan

7.               Menţiune – Simona Mazăre

8.               Menţiune – Florin Mihalache

9.               Premiul III   - Ioana Bogdan

10.            Premiul III   - Ştefania Narenji

11.            Premiul II -  Constantin Oancea

12.            Premiul I     -  Narcisa Băleanu

13.            Premiul I     - Loredana Călin

14.            Marele Premiu -  Mădălina Ancuţa Mîrza    

 

 


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse