Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


"Cântecele Munţilor" încing Sibiul

"Cântecele Munţilor”, cel mai mare și mai vechi festival folcloric al Sibiului, se desfășoară în perioada 31 iulie - 4 august 2014. Peste 800 de artiști, dansatori, instrumentiști și soliști vocali, sunt protagoniștii celei de-a 39-a ediții a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor și împreună ne propunem să transformăm Sibiul, timp de patru zile, în citadela folclorului autentic şi într-o adevărată şcoală internaţională a culturii tradiţionale. Vor fi prezente ansambluri din: TURCIA – “Sakarya Culture &Tourism Director Balkan Ve Kafkas Folk Dance Group”, CEHIA – “The Kyjov Moravian Ensemble”, BULGARIA – “Sider Voivoda”, CIPRU – “Achna Forest Culture Group”, și ROMÂNIA: “Timișul din județul Timiş, “Mureşelul” – din județul Mureş, Trupa colii de dans românesc “Larisa i Marin Barbu”- din Bucureşti, “Busuiocul” – din județul Bacău, ”Cununiţa”- din județul Arad, ”Mărginimea”, ”Veteranii -Junii Sibiului, Ceata Junilor” şi ”Junii Sibiului” – din județul Sibiu.

La cea de-a 39-a ediție, festivalul își păstrează specificul care l-a consacrat în plan național și internațional, acela de a promova cultura tradițională nu doar prin muzică și dans, ci și prin gastronomia specifică fiecărei țări.

Festivalul se deschide în aer liber, vineri, 1 august 2014, cu tradiționala paradă a portului popular care va reuni toate ansamblurile participante şi va avea loc pe traseul str. Nicolae Bălcescu Piaţa Mare. În Piața Mare a Sibiului vor fi găzduite, în 1, 2 şi 3 august 2014, spectacole folclorice în cadrul cărora vor evolua atât ansamblurile invitate, cât și soliști de renume ai muzicii populare românești. În 1 august 2014, “Junii Sibiului“ sărbătoresc 70 de ani de activitate, în cadrul unui mega-spectacol folcloric. Sâmbătă, diversitatea folclorului european este evidențiată prin intermediul spectacolelor prezentate de ansamblurile din Cehia, Bulgaria, Cipru și România. De asemenea, un vechi prieten al Sibiului, Petrică Moise, va susține un recital, alături de Virtuozii Banatului. Duminică, festivalul aduce în prim plan ritmuri orientale și pe cele specifice populațiilor din nordul Africii, prin intermediul ansamblurilor din Turcia și Algeria. Un moment special în cadrul ultimei seri de festival este ocazionat de lansarea CD-ului “Cântece și jocuri din inima Ardealului, semnat de Adrian Neamțu, membru al Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul Junii Sibiului. Cu acest prilej, alături de interpreții invitați și de “Cindrelul – Junii Sibiului”, vor fi prezenți în festival șapte taragotiști: Adrian Neamțu, Dumitru Fărcaș, Gheorghe Albu, Dumitru Dobrican, Sergiu Cipariu, Petrică Vița, Luca Novac. Spectacolele în aer liber sunt prezentate de Iuliana Tudor.

Vor fi organizate patru seri tradiționale cu specific gastronomic, dând posibilitatea  sibienilor să deguste preparate tradiționale din Cipru, Cehia, Cipru şi  România, dar și să danseze și să cânte alături de invitaţii din festival. De pildă, la seara tradițională cu specific ceh, participanții vor putea savura, printre altele, Vrabie Moravia cu găluște și varză înăbușită, un preparat ce are la bază gât de porc, ceapă, usturoi, pastă de tomate, varză și condimente. Amatorii bucătăriei cipriote vor avea prilejul să deguste koupepia, adică sărmăluțe în foi de viță, cu carne tocată, brânză Cheddar, carne de pui, condimente, iar în cadrul serii tradiționale cu specific turcesc se va servi miel sote cu pilaf de orez.

Atelierele de dans din festival oferă prilejul sibienilor și turiștilor interesați să deprindă pași de dans, specifici țărilor participante la festival. Protagoniști ai atelierelor vor fi membri ai ansamblurilor invitate.

Costume reprezentative celor șase țări vor fi reunite într-o expoziţie deschisă la Cercul Militar din Sibiu, iar în cadrul ei, publicul poate audia piese din repertoriul tradițional al țărilor participante.

În acest an, proiecțiile de film dau posibilitatea publicului de a urmări două dintre cele mai solicitate spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului: “La hanul lui Ghiţă” și “La Sibiu în Piaţa Mare, Târg de n-are asemănare”.

În cadrul festivalului va fi organizat un stand cu vânzare de carte pentru cei interesați de  oferta editorială a instituției.

Spectacolele în aer liber, atelierele de dansuri, expozițiile, audițiile muzicale și vizionările de filme sunt gratuite. Participarea la serile tradiționale se face contracost.

Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor” este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul CIOFF și unul dintre cele șapte din România. Ediţia din acest an este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea  Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri: Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Coproducător al evenimentului este Societatea Română de Televiziune.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse