Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Nr. 8 (august) 2014 Sântămăria Mare

 

 

      Sântămăria Mare este sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului celebrată la 15 august şi care marchează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul.

     Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.

Această sărbătoare deschide, în calendarul popular ciclul sărbătorilor de renovare a timpului la Anul Nou Biblic, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă. În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Acum incep nuntile de toamna, este perioada targurilor si a iarmaroacelor de toamna. Acum se angajează paznicii la vii.

Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac. Florile culese azi sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.

În funcţie de zonă, oamenii ţin şi acum cont de obiceiurile şi de tradiţii străvechi, considerând că astfel vor aduce în casele lor prosperitate, sănătate, linişte sufletească şi că vor ţine relele departe.

 Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească).

O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.
        Perioada dintre Sântămăria Mare şi Sântămăria Mică  (8 septembrie) este timpul optim pentru semănăturile de toamnă, calculat de bătrâni după observarea constelaţiei Găinuşei. Acum se coboară turmele de la munte („La Sântămărie Mare,/Tulesc oile la vale!”), bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, cerbul spurcă apele curgătoare şi nu mai sunt bune de scăldat ş.a.

 


     

 

 Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, pentru prinderea hoţilor şi răufăcătorilor,cât și pentru vindecări.

În ajunul Adormirii Maicii Domnului, 14 august 2014, în satul Rod din judeţul Sibiu are loc Prohodul Maicii Domnului. Astfel, la ora 17.00 se va oficia slujba de vecernie, iar la finalul ei (după ora 18.00) va avea loc prohodul, a cărui  desfășurare e, în mare, cea de la prohodul de Paşti, adica se înconjoară biserica. Evenimentul e unul cu caracter religios, preotul paroh Virgil Manase nu știe dacă au existat practici cu caracter tradițional de Sf. Maria Mare în localitate.

 


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse