Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Nr. 1 (ianuarie) / 2015 Festivaluri cu specific tradiţional din Mărginimea Sibiului (I)

 Liantul acestor festivaluri este cultura tradiţională, diferit este însă modul în care fiecare manifestare se raportează la ea, încercând să îşi contureze un specific. De exemplu, la Gura Râului se promovează gastromia tradiţională, la Sadu-cântecul din fluier, la Tilişca- obiceiurile pastorale, la Sălişte- ceata de juni. Şi poate tocmai datorită acestor diferenţe tematice, festivalurile au reuşit în câţiva ani de existenţă să ajungă la un public substanţial: peste 7.000 de spectatori are Festivalul “Bujorul de munte”, peste 5.000 de spectatori - Festivalul „Sadule, grădină mândră” etc. Încă o diferenţiere mai trebuie făcută: cea între festival nou creat şi o manifestare ce respectă şi duce mai departe un obicei singular. De remarcat sunt în acest caz Udatul Ionilor de la Tălmăcel şi Întâlnirea cetelor de juni de la Sălişte – ambele find de fapt obiceiuri legate de sărbătorile de Crăciun şi de ceata de feciori, nu festivaluri. La interferenţa dintre obicei şi festival stau Ziua portului popular şi „Sus pe muntele din Jina”, amândouă delimitându-se ca evenimente ce încearcă să recreeze crâmpeie de patrimoniu imaterial. Succesul la public al acestor festivaluri se sprijină însă şi pe tradiţia organizării de evenimente dedicate culturii tradiţionale: „Sus pe muntele din Jina” este cel mai vechi festival folcloric din satele judeţului Sibiu şi unul dintre cele mai vechi din România.

Udatul Ionilor, la Tălmăcel

În fiecare an, pe 7 ianuarie, Tălmăcelul devine punctul central al Mărginimii Sibiului, în acest sat practicându-se un vechi ritual:Udatul Ionilor. Din punct de vedere social, Udatul Ionilor este moment de coeziune, este sărbătoarea de suflet a satului şi reuneşte localnici, fii ai satului şi turişti.

Mai multe despre Udatul Ionilor puteți citi AICI.


Întâlnirea cetelor de juni de la Sălişte

Din Jina şi Tilişca până în Alămor şi Vaideeni s–a dus vestea că junii se întâlnesc în a patra zi de Crăciun, la Sălişte. Tradiţia este veche de peste un secol, aşa că după ce au colindat prin satele lor, junii colindă şi joacă împreună în Sălişte. La eveniment participă cete din Mărginimea Sibiului, din satele întemeiate de mărgineni în județele Argeș și Vâlcea, dar și din Țara Secașelor.

Întâlnirea cetelor de juni urmează un ritual consacrat de mulţi ani: “întâmpinarea cetelor de către junii-gazdă, parada portului popular cu jocul fiecărei cete, vornicitul şi Hora Unirii. La miezul zilei, cetele se pun în mişcare şi, acompaniate fiind de instrumentişti şi de susurul molcom al râului Negru, defilează prin mijlocul mulţimii. Fiecare ceată este întâmpinată de judele cetei din Sălişte şi de oficialităţi, iar răspunsul feciorilor vine prin jocurile care se încing rapid: Căluţul, Romana, Banul Mărăcine, Fecioreasca, jiene şi învârtite”.[i] Trebuie spus că tot acest spectacol trece graniţele cutumei festivaliere şi devine o adevărată întrecere a tinerilor care îşi arată iscusinţa la joc. Totodată, este şi o competiţie în promovarea specificului local: alămorenii, de exemplu, uimesc de fiecare dată prin căciulile lor înalte şi din plin împodobite cu verdeaţă, cu mărgele şi pene de păun; orlăţenii sunt protagonişti în spectacolul coregrafic, iar junii din Mag îşi aduc de fiecare dată ţurca: "Facem ţurca cu vreo două zile înainte de Crăciun. O împodobim noi, ficiorii, şi mergem cu ea la biserică în a doua şi în a treia zi de Crăciun"[ii].

Tradiţia reunirii cetelor de juni la Sălişte este consemnată încă înainte de 1900, dar de–a lungul anilor obiceiul a cunoscut câteva întreruperi: "Cetele de juni se întâlneau la Sălişte încă înainte de 1900. Tatăl meu a fost născut în 1886 şi a fost june. În timpul primului şi al celui de-al doilea război mondial, tradiţia întâlnirii jocurilor la Sălişte a fost întreruptă. Din 1940 nu s-a mai ţinut acest obicei până în 1968, când am hotârât să-l reluăm. Judele de atunci a mers până în Jina să-i invite pe juni la Sălişte şi aşa am reluat obiceiul"[iii], mărturisea preotul Romul Roşca în urmă cu câţiva ani.

Mai trebuie spus că, în trecut, sărbătoarea junilor nu avea amploarea de azi, aşa că la Sălişte se întâlneau doar cetele locului, cetele  comercianţilor şi cele ale ciobanilor, care îşi aratău priceperea în învârtite şi jiene. În varianta secolului al XXI–lea, obiceiul reuneşte tineri din Mărginime şi cete din judeţe precum Vâlcea şi Argeş, adică din locuri în care mărginenii s–au pripăşit în urmă cu două secole.

 


[i] Silvia Macrea, Sărbători de iarnă din judeţul Sibiu, în “Buletin informativ” nr. 1 (224) / 2011, p. 18

[ii] http://www.tribuna.ro/stiri/stirile-de-pe-strada-mea/cetele-de-juni-au-napadit-salistea-galerie-foto-si-video-73164.html

[iii] http://www.tribuna.ro/stiri/stirile-de-pe-strada-mea/cetele-de-juni-se-intalnesc-la-saliste-59965.html

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse