Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Despre „Cântecele Munților” cu doamna manager Silvia Macrea

1.           Am crezut că anul trecut, care a fost unul aniversar, fost unul plin pentru Junii Sibiului, dar observ ca anul acesta ați avut deja spectacole in cadrul Festivalului de Teatru, la Zilele Vecinătăţii, si multe altele,pe lângă cele cu care ne-aţi obișnuit. De unde atâta energie, care este secretul? 

Într-adevăr, anul trecut a fost un an mai special, plin de satisfacții și emoții, an în care am aniversat 70 de ani de activitate și am desfășurat foarte multe evenimente, prilej cu care am sărbătorit artiștii care au făcut parte din Ansamblul „Junii Sibiului”, dar mai mult de atât am vrut să mulțumim publicului care ne-a apreciat și aplaudat în toată această perioadă frumoasă. Însă fiecare an reprezintă pentru noi o aniversare și, așa cum fiecare persoană își aniversează anual ziua de naștere, și „Junii Sibiului” sărbătoresc în fiecare an prin spectacole, turnee, festivaluri etc.
Deci și debutul de an 2015 a fost unul bogat în activități pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Instituția a desfășurat numeroase evenimente aflate pe agenda culturală proprie și a fost implicată în proiecte inițiate de instituții de cultură sau asociații a căror activitate este dedicată comunității sibiene și dezvoltării orașului şi judeţului.
Secretul energiei este reușita acestor provocări pe care le îndeplinim prin pasiune, dăruire și profesionalism. Dovada că Centrul și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” reușesc să promoveze cu brio identitatea culturală a Sibiului sunt recenziile favorabile din presă, numărul impresionant de spectatori și încântarea participanților la toate acţiunile culturale derulate de instituție. Iar recunoașterea din partea publicului şi a criticilor de specialitate nu poate decât să ne umple sufletele de bucurie și să ne dea energia necesară pentru a ne continua activitatea.
 
2.           Cât de greu este sa veniți tot timpul cu spectacole si evenimente noi, atractive? Mă gândesc la faptul ca folclorul este același de sute de ani...
 
Într-adevăr, folclorul românesc este același de sute de ani și reprezintă totalitatea creațiilor culturii spirituale românești și mărturisește despre istoria poporului nostru.
Sunt mândră să afirm că țara noastră are ce arăta lumii întregi, iar folclorul nostru este unul foarte bogat și variat, cu zone etnofolclorice, credințe, obiceiuri, tradiții, costume, jocuri și ritmuri diferite de la o zonă la alta, toate acestea relevând identitatea românilor, existența lor străveche.
Găsindu-ne inspirația în această diversitate a culturii populare, încercăm să oferim publicului produse şi servicii culturale diverse. Obiceiurile și tradițiile românești sunt vechi, însă noutatea, inovația constau în transpunerea scenică, care ține de viziune coregrafică. Pentru ca publicul nostru să fie mereu mulțumit, ne revine obligația morală de a păstra calitatea cultural –artistică și tehnică a tuturor evenimentelor. Aprecierea iubitorilor de folclor impune menținerea ștafetei la cel mai înalt nivel.
 
3. Cum reușiți să ajungeți și la inimile celor mai tineri sibieni? Am observat că tinerii nu lipsesc la spectacolele dumneavoastră.
 
Satisfacția noastră este mare, pentru că, tinerii sunt prezenți în număr mare la spectacolele realizate de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”, în săli de spectacole sau în aer liber, precum și la celelalte manifestări cultural-artistice desfășurate de Centru.
      Prin montarea spectacolelor de teatru muzical coregrafic: „Pe firul nesfârșit al vieții”, „Călătorie în ritm de vers, de cânt și joc”, „De dragoste și de dor”, „La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare” și „La Hanul lui Ghiţă” s-a urmărit familiarizarea publicului tânăr cu elementele autentice ale folclorului românesc și obiceiurile și tradițiile naționale prin alt gen de spectacol. Caracterul sincretic al acestor mega-spectacole ne-a oferit posibilitatea de a capta atenția tinerilor înspre cultura tradițională.
     Organizarea în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munţilor” a unor activități diverse, care ies din sfera convenționalului și care dau posibilitatea publicului de a depăși calitatea de spectatori și de a deveni actanți: evenimente în spații neconvenționale, seri tradiționale cu specific gastronomic, workshop-uri de dans etc., ne oferă posibilitatea de a atrage tinerii înspre valorile culturii tradiționale.
 
 Este minunat să insufli dragostea pentru obiceiuri ti­nerilor. Acest lucru înseamnă mult pentru instituția noastră, pentru că astfel ne dăm seama că folclorul românesc este apreciat de toate generaţiile şi avem astfel speranța că nu ne vom pierde identitatea noastră națională.
  
4. Ce surprize pregătiți pentru ediția din acest an a „Cântecelor Munților”? Cine va urca pe scenă?
 
          Cu peste 40 de evenimente și momente culturale, desfăşurate pe parcursul a 5 zile de festival, cântece, jocuri şi obiceiuri tradiţionale ale folclorului românesc şi internaţional vom sărbători, anul acesta, ediţia aniversară cu numărul 40 a „Cântecelor Munţilor”, cel mai mare şi mai vechi festival folcloric al municipiului. Ediția aniversară din acest an se va desfășura în perioada 5-9 august 2015.
           Ca şi la ediţiile precedente, protagonişti vor fi artişti sosiţi din lumea întreagă, alături de nume de prestigiu ale scenei populare româneşti. Împreună vor încânta sibienii şi turiştii prin spectacole în aer liber, parada portului popular, workshop-uri, seri tradiționale cu specific culinar, proiecții de film cu caracter etnografic, expoziţii de costume populare şi audiţii muzicale, transformând astfel Sibiul în capitala folclorului internaţional.
          Pentru  spectacolele desfăşurate pe scena din Piaţa Mare am pregătit câteva momente speciale, toate menite să marcheze ediţia aniversară. În data de 7 august 2015, va avea loc spectacolul extraordinar „Junii Sibiului şi invitaţii lor”, care aduce în prim-plan dansuri populare din toată România, în compania membrilor Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” cu soliştii Viorica Telcean, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Marcel Părău și îndrăgite cântece populare ale soliștilor invitaţi: Cornelia Rednic și Lupu Rednic, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Deac, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Nineta Popa, Viorica Macovei, Ionuț Fulea, Alina Pinca, Ilie Medrea, Adriana Anghel, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiţă, Codruța Rodean, Răzvan Năstăsescu, Adrian Neamțu, Izabela Tomița, Andreea Voica.
În următoarele două seri, festivalul programează alte concerte extraordinare, cu participarea invitaţilor noștri din străinătate. Seara de 8 august 2015 este dedicată folclorului internaţional, dar şi prietenilor noştri din Banat. Printr-un spectacol folcloric special îl vom sărbători în care îl vom sărbători pe Dumitru Teleagă, un prieten al ansamblului nostru care aniversează și el în acest an 40 de ani. Alături de acesta pe scenă se vor afla ansamblurile „Timişul” şi „Ceata Junilor” şi invitaţi speciali precum Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Ramona şi Petrică Viţa, Felicia Stoian, Nicu Novac. Împreună vor transforma Piaţa Mare într-o adevărată „Rugă bănăţeană”, mult așteptată de sibieni, care iubesc muzica din Banat.
          Acum când festivalul nostru ajunge la cea de-a 40 –a ediție, un moment special va fi și cel din data de 9 august 2015, când vă invităm la „Seara şlagărelor muzicii populare româneşti”. În cadrul acesteia, cunoscute melodii populare vor fi interpretate de solişti de renume: Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Sava Negrean Brudașcu, Maria Butaciu, Mioara Velicu, Gheorghe Turda, Angela Buciu, Aneta Stan, Gheorghe Roşoga, Nicolae Mureşan, Traian Jurchela, Veta Biriş, Floarea Calotă, Maria Ciobanu. 
 
          Spectacolele vor fi prezentate de către îndrăgita prezentatoare TVR Iuliana Tudor.
  
5. V-aş ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre evenimentele din festival adiacente spectacolelor din Piața Mare. Mă refer la serile tradiţionale, ateliere, proiecții.
 
          Ca de obicei, workshop-urile de dans şi serile tradiționale cu specific culinar aduc mult antren, căci publicul larg are prilejul să învețe sau să exerseze paşi de dans specifici popoarelor participante sau chiar să deguste preparate specifice. Sunt evenimente cu veselie şi multă voie bună, pe care le organizăm cu drag pentru Sibiu.
Pe cei care vor să cunoască îndeaproape costumul tradiţional şi muzica populară îi aşteptăm la expoziţia de costume populare şi audiţiile muzicale, găzduite de Cercul Militar Sibiu. Ca de obicei, încercăm să completăm latura artistică a festivalului cu una ştiinţifică, prin intermediul proiecţiilor de filme cu caracter documentar şi etnologic, precum şi prin prezentarea publicaţiilor cu profil etnologic, editate de instituţie. Vor fi proiectate filmele „La Hanul lui Ghiţă” şi „La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare”. Aceste evenimente se vor desfăşura la sediul nostru din Str. Tudor Arghezi, nr. 13.
Printr-un program divers, adresat atât localnicilor cât şi turiştilor, indiferent de vârstă, cred că reuşim să oferim cinci zile de sărbătoare adevărată a culturii tradiţionale. Vă aşteptăm să vă bucuraţi alături de noi la cea de-a 40-a ediţie a „Cântecelor Munţilor”.
 
5. Ce trebuie să știe publicul interesat despre bilete, program, acces?
          Accesul publicului la spectacolele în aer liber din cadrul festivalului va fi gratuit. La fel la evenimente desfăşurate la sediul instituției noastre: proiecțiile de film cu caracter documentar şi etnologic şi prezentarea ofertei editoriale a Centrului şi cele de la Cercul Militar Sibiu: expoziții de costume populare, audiţii muzicale şi workshop-uri de dans popular. Participarea la serile tradiţionale cu specific culinar se va face în baza rezervării la restaurantele la care se vor desfăşura evenimentele: Restaurat „Select”, Restaurant „Grand Hotel”, Restaurantul Cercului Militar Sibiu.
 
           Interviu acordat revistei „Zile și nopți”, de către doamna Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse