Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Let’s dance! Poverty and Social Exclusion - Cipru 2010

         Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu,  alături de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin reprezentanţi ai junilor tineri (Ceata Junilor), a fost partener la proiectul iniţiat de Asociaţia Culturală din Ormidia, derulat în Cipru, în perioada 3 – 11 septembrie 2010, prin finanţare de la Comisia Europeană.
           La schimbul de tineri intitulat Let’s dance! Poverty and Social Exclusion au participat tineri din România, Lituania, Grecia, Malta, Ungaria şi, bineînţeles, ţara gazdă, Cipru. Timp de o săptămână, organizatorii au gândit activităţi şi provocări pentru tineri, astfel încât, într-o atmosferă de prietenie şi destindere, aceştia să acumuleze cunoştinţe şi informaţii importante pentru dezvoltarea lor viitoare ca adulţi ai Uniunii Europene. Astfel tinerii, împărţiţi în echipe multinaţionale, au practicat jocuri de socializare, de cunoaştere şi li s-a dat ocazia să-şi exprime ideile pe o temă dată, iar mai apoi să ajungă la un numitor comun, la o concluzie pe care să o  prezinte celorlalte echipe.

       Discuţiile din cadrul seminarilor nu au fost menite să găsească o soluţie universal valabilă, ci mai curând să stimuleze schimbul de idei, libertatea de expresie şi să atragă atenţia asupra realităţilor europene. Temele discutate în cadrul seminarilor au fost: explorarea diverselor tipuri de sărăcie, excluderea socială, realităţile Europei, diversitatea culturală, minorităţile şi lupta împotriva rasismului. Fiecare dintre temele abordate pe plan teoretic au fost mai apoi puse în practică cu ajutorul unor metode creative variate: dans, artă plastică sau versuri.

          Astfel, echipa a cărei temă a fost axată pe discutarea problemelor de rasism existente în Europa şi a situaţiei minorităţilor a exprimat prin dans, prin mişcare corelată cu muzică viziunea comună asupra acestui subiect. Tot printr-o coregrafie realizată de tineri din echipele multinaţionale s-a reflectat ideea de diversitate culturală în Europa.

        Arta plastică a fost forma de exprimare a ideilor pe tema sărăciei şi, de-asemenea, a barierelor culturale. Cu ajutorul unor materiale reciclabile şi a altor obiecte neconvenţionale, tinerii au reflectat într-o manieră creativă temele atribuite.

        Schimbul de idei pe tema excluderii sociale şi a sărăciei a prins contur în forma unor versuri care, alăturate muzicii, au constituit imnul acestui proiect. Cântecul despre sărăcie şi excluderea socială a fost înregistrat într-un studio şi prezentat, în diverse ocazii, în faţa publicului.

         Numitorul comun al participanţilor la schimbul de tineri din Cipru nu a fost doar vârsta şi cetăţenia europeană, ci şi dragostea pentru folclor şi apartenenţa la un ansamblu de dansuri şi cântece din ţara de provenienţă. Astfel, în această perioadă, au fost organizate spectacole folclorice în diverse locaţii din Cipru: Ayia Napa, Achna Forest, Ormidia. La fiecare dintre aceste reprezentaţii, programul delegaţiei din România a fost ovaţionat, iar cetăţenii de origine română prezenţi printre spectatori au fost vizibil emoţionaţi.
        Prezentarea ţării noastre s-a făcut nu doar prin muzică şi dans, ci şi prin intermediul unor materiale promoţionale şi de prezentare a României, a Sibiului şi a folclorului din judeţul nostru, în cadrul zilei speciale dedicate ţării noastre. Îmbrăcaţi cu frumosul costum popular din Mărginimea Sibiului, junii tineri au întâmpinat oaspeţii după datina străbună, cu pâine şi sare, în ritmurile muzicii populare tradiţionale. Ziua României a inclus momente de vizionare de filme, slide-uri, quiz interactiv, jocuri de socializare şi mult îndrăgite dansuri populare, precum hora şi periniţa. 

          Fiecare dintre grupurile participante a avut ocazia de-a prezenta ţara de provenienţă şi de-a face cunoscute informaţii despre folclorul şi obiceiurile locale. Astfel tinerii din România au învăţat despre maltezi, despre lituanieni, despre greci şi ciprioţi, dar şi despre vecinii unguri, în spiritul acceptării şi a respectării diversităţii culturale.

Tot în acelaşi scop a fost organizată şi o seară interculturală, în cadrul căreia fiecare ţară participantă a pregătit o masă tradiţională, ce a inclus feluri principale de masă, desert şi băuturi locale. Cina interculturală s-a dovedit o ocazie extraordinară de socializare şi cunoaştere a membrilor Uniunii Europene.
       Dimensiunea interculturală a fost punctată şi prin montarea unui dans european, ce a constat dintr-un colaj de momente muzical- coregrafice din folclorul fiecărei ţări participante, dans prezentat pe scenă de către tinerii din România, Cipru, Lituania, Ungaria, Grecia şi Malta. 

Orarul acestui schimb de tineri a fost unul solicitant, însă plin de recompense sufleteşti şi de învăţăminte pe termen lung. Educarea tinerilor este foarte importantă, iar ocaziile de socializare faţă - faţă trebuie încurajate şi exploatate la maxim, mai ales în contextul în care este tot mai mare influenţa comunicării cibernetice.


       Programul Uniunii Europene  "Tineret în Acţiune" (Youth in Action) susţine activităţile de învăţare non formală pentru tineri, prin proiecte, ce pot fi implementate în perioada 2007 - 2013. Programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret.

   Programul are o serie de priorităţi  permanente: cetăţenia europeană, participarea activă a tinerilor, diversitatea culturală, includerea tinerilor cu oportunităţi reduse. La acestea se adaugă priorităţi anuale, reprezentate în anul 2010 de propunerile de proiect care vizează aspecte precum: combaterea sărăciei şi excluderii sociale, şomajul în rândul tinerilor şi promovarea participării active în societate a tinerilor şomeri, precum şi conştientizarea şi mobilizarea tinerilor cu privire la provocările globale.


Gabriela Negru,

Referent de specialitate

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse