Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Popasuri culinare în ţinutul Sibiului

 Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio- Umane Sibiu şi Asociaţia Folcloriştilor şi Etnografilor din Judeţul Sibiu derulează în prezent un amplu proiect editorial, intitulat „Popasuri culinare în ţinutul Sibiului”.

Este vorba despre prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al judeţului Sibiu.

DVD-ul multimedia va oferi o perspectivă pluridisciplinară asupra bucătăriei tradiționale: folclorică – mâncărurile sunt legate de marile evenimente din viaţa omului, de sărbătorile de peste an, de muncile câmpului etc., precum şi de faptele de cultură tradiţională ce le însoţesc (strigături); antropologică; nutriţională - reţetele tradiţionale acoperă toate preparatele de la aperitive la desert, supe şi ciorbe etc, multietnică – DVD-ul va valorifica atât rețete specifice românilor, cât și a altor etnii conlocuitoare: sași, maghiari.

Având caracter enciclopedic, DVD-ul dă posibilitatea reliefării statutului gastronomiei în contextul civilizației tradiționale și a promovării specificului cultural. Astfel, DVD-ul va prezenta succint fiecare regiune etnofolclorică a Sibiului și identitatea ei gastronomică: Mărginimea Sibiului cu brânzeturile, Valea Hârtibaciului și dulciurile săsești, Valea Târnavelor și produsele din struguri și cele cu specific armenesc, Țara Oltului și produsele din cartofi, Țara Secașelor și preparate cu fructe (în special mere). Apoi, pentru fiecare regiune vor fi oferite exemple de preparate din toate categoriile (supe și ciorbe, mâncăruri, deserturi), precum și contextul socio-cultural în care acestea erau pregătite și servite. De exemplu, gogoșile de lole sunt specifice etnicilor sași și se pregătesc anual în Agnita, pe Valea Hârtibaciului, cu ocazia obiceiului “Fuga Lolelor”, ce are o tradiție din secolul al XIII-lea. Gogoșile de Burduhoși se pregătesc în Cârța, pe Țara Oltului, la fiecare 8 ianuarie, când urșii și burduhoșii alungă spiritele rele de deasupra satului.

Prima enciclopedie a gastronomiei tradiționale din zona Sibiului va oferi, de asemenea, detalii despre instrumentarul tradițional folosit (în bucătărie, la stână etc.), despre obiceiuri care utilizează acest inventar (exemplu: Datul vaselor la Paști, în satul Rod) etc.

Baza enciclopediei este cea științifică, a cercetărilor în teren, dar maniera de prezentare a informațiilor va fi accesibilă publicului larg, pentru a asigura o cât mai bună diseminare.

Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.

“Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse