Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Semnal editorial: Sărbători și obiceiuri la românii de pe Valea Hârtibaciului, vol I

 Anunțăm apariția sub egida Consiliului Județean Sibiu și a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul  - Junii” Sibiu a lucrării „Sărbători și obiceiuri la românii de pe Valea Hârtibaciului”, lucrare semnată de către profesorul Mircea Drăgan-Noiștețeanu.

Apărut la editura Anastasis, din Sibiu, acest volum dedicat sărbătorilor și obiceiurilor calendaristice, este primul dintr-un triptic consacrat obiceiurilor de pe Valea Hârtibaciului. Acest material, care va fi continuat cu „Sărbători și obiceiuri  comunitare și legate de muncile de peste an” și Obiceiuri despre momentele principale din viața omului (nașterea, nunta, înmormântarea)”, este rodul cercetărilor efectuate între anii 1967-2014.

În cadrul obiceiurilor de peste an, cele legate de sărbătorile de iarnă ocupă locul central, datorită numărului și amploarei lor. De altfel, și în lucrarea de față le este dedicat spațiul cel mai generos.

Sunt consemnate apoi sărbătorile și obiceiurile de primăvară, care marchează, prin desfășurarea lor, începerea muncilor agricole, ieșitul turmelor și al cirezilor la pășune, dezlănțuirea vieții.

În capitolul dedicat sărbătorilor și obiceiurilor de vară sunt prezentate cele cu dată fixă: Sânziene, Sânchetru, Sântilie, dar și cele cu dată mobilă: Pălie, Ispasul și Rusaliile; iar în finalul cărții sunt menționate persoanele care au oferit informații și localitățile din care acestea provin.

Cartea poate fi achiziționată la preţul de 9,00 lei, de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale "Cindrelul-Junii" Sibiu, din str. Tudor Arghezi nr. 13.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse