Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Ilie Dăianu – Scrieri

  Ediţie îngrijită, prefaţă, note şi bibliografie de Ilie MOISE

     Iniţiativa de evocare a valorilor şi personalităţilor care au individualizat meleagurile albaiuliene s-a concretizat prin apariţia, în luna mai a.c., a lucrării Scrieri-Ilie Dăianu, la editura Reîntregirea din Alba Iulia.

     Ediţie îngrijită, prefaţă, note şi bibliografie de prof. univ. dr. Ilie Moise, volumul cuprinde câteva dintre lucrările reprezentative ale distinsului cărturar dr. Ilie Dăianu.

     Ziarist de înaltă ţinută etică şi profesională, conducător de ziare şi reviste (Dreptatea, Tribuna, Răvaşul), scriitor autentic, traducător (a tradus în limba română memorandul Supplex Libellus Valachorum) şi editor (a editat, cu litere latine, Predicile ... lui Grigore Maior), istoric respectat şi orator de elită, preot şi protopop unit al Clujului de altă dată, Ilie Dăianu a fost una dintre personalităţile marcante ale culturii transilvănene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

    În această antologie, au fost reproduse texte publicate de-a lungul activităţii lui Ilie D, de peste şaptezeci de ani. Au fost ilustrate principalele direcţii ale activităţii sale. Astfel, au fost avute în vedere următoarele momente reprezentative: locul Blajului în istoria culturală şi religioasă a României; Astra şi slujitorii săi; românitatea şi latinitatea limbii române.

    În dorinţa de a realiza o ediţie sugestivă pentru scrisul marelui om de cultură au fost adoptate o serie de soluţii: au fost aplicate normele ortografice în vigoare; s-a încercat, pe cât posibil, înlăturarea cacofoniilor; au fost păstrate, o serie de forme lexicografice, cu iz arhaic, specifice mărcii stilistice a autorului (de ex. încheiere pentru concluzie, închipuire pentru imaginaţie, voiesc pentru vor, ş.a.); au fost îndreptate, în mod tacit, greşelile de tipar; au fost respectate în text sublinierile autorului; citatele în limba română, de cele mai multe ori libere sau cu lacune, au fost identificate şi îndreptate.

 De asemenea, au fost anexate volumului o Fişă bio-bibliografică, redactată de Ilie Dăianu în anul 1934, un glosar necesar pentru explicarea unor termeni regionali şi arhaici, bibliografia selectivă a scrierilor lui Ilie Dăianu, precum şi cele mai importante referinţe critice şi câteva ilustraţii.


Cozmina GLONŢA,
referent specialitate

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse