Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Ispasul în satele hîrtibăcene

La 40 de zile după Paşti, joia din a șasea săptămână de la Învierea Domnului,  creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului  la cer, zi consemnată în calendarul popular sub numele de Ispas. Sărbătoarea Înălţării Domnului, celebrată, în acest an, de către Biserica Ortodoxă în data de 9 iunie, este una din dintre cele mai vechi şi mai importante sărbători ale creștinătății, prăznuită încă de pe vremea Apostolilor.

Tot de Ispas, creștinii ortodoxi sărbătoresc și înălțarea la ceruri a sufletelor eroilor creștini, de aceea această zi se mai numește Ziua Eroilor. După slujba religioasă, în satele de pe Valea Hârtibaciului, toți credincioșii, în frunte cu preotul, autorități și fanfară, îmbrăcați în port tradițional, merg în cimitirul eroilor sau la monumentul închinat lor. Se depun flori pe mormintele eroilor şi se dă de pomană pentru sufletul morților din neam.

După cum nota profesorul Mircea Drăgan - Noiștețeanu în Vol. I al lucrării „Sărbători și la românii de pe Valea Hârtibaciului” (volumul a apărut la editura Anastasis, sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu,) în noaptea şi ziua de Ispas se efectuau, pe alocuri - şi azi, numeroase obiceiuri și practici magice de apărare, aparţinând tradiţiei precreştine: culegerea şi sfințirea frunzelor, florilor şi ramurilor plantelor apotropaice, lovirea vitelor şi a oamenilor cu leuştean, încingerea la brâu a fetelor şi femeilor cu leuştean.

Locuitorii satelor hârtibăcene (sașii de pe Valea Hârtibaciului puneau și ei leuştean împreună cu nemțișor) puneau leuştean la porţi, la uşile şi la ferestrele caselor și grajdurilor, pentru alungarea strigoilor, ori se încingeau cu el să nu îi doară spatele.

În unele sate sibiene, sfinţirea holdelor se făcea acum de Ispas. În Merghindeal se punea o cunună de spice în vârful praporului. La începutul secului XXI, comunitatea de creştini din Mohu, cinsteau încă această sărbătoare sfântă. Mărturii importante despre această ceremonie sunt consemnate în lucrarea mai sus menționată: după Sfânta Liturghie, sătenii se deplasau la o cruce între holde, unde se oficia sfințirea acestora. Trei feciori mai în etate făceau cinci cununi din grâu, pe care le dădeau la cinci fete alese de ei. Apoi, toate fetele, în frunte cu cele cinci, înconjurau holdele, apoi cununile erau duse la cinci cruci din hotar. La sfârșit, se adunau într-un loc stabilit, se așezau pe trei rânduri şi veneau spre biserică, așezând cununile de grâu din holde pe diferite cruci din sat. În drum spre biserică cântau „Sus în poarta Raiului.”

.

Sus în poarta Raiului

De-a dreapta Tatălui

Dochilie de tămâie

Dochilie cine şede

Tot Maica, Sfânta Mărie

Cu-n prunc mititel în faţă

Pruncul plânge nu mai tace

Maică-sa din grai grăia:

Taci fiule nu mai plânge

Că maica ţie-ţi va da

Tot cheile Raiului

Tu Raiul vei descuia

Şi lumea o vei vedea

La cruciuliţa de piatră

Jură un june şi c-o fată

Începe junele-a jura,

Biserica se lumina,

Făcliile s-aprindea,

Mese dalbe se-ntindea

Păhărele se umplea.

Începe juna a jura,

Biserica se-ntuneca,

Făcliile se stingea,

Paharele se golea,

Mese dalbe se strângea.

Adu Doamne, rodul codru

Să rodească grânele

Să mânce copilele.“

După-masa, îşi amintesc bătrânele satului se mergea la joc, iar băiatul care înmâna primul unei fete coroana pornea jocul. 

Formulele de salut în ziua de Ispas sunt „Hristos S-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”. 
 

Bibliografie:

Drăgan – Noiștețeanu, Mircea, Sărbători și la românii de pe Valea Hârtibaciului, vol.I, Editura Anastasis, Sibiu, 2015.

           Ghinoiu Ion, Obiceiuri populare de peste an. Dicţionar, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997.

             Gorovei, Artur, Credinţi şi superstiţii ale poporului român, Editura Grai şi Suflet – Cultura Naţională, Bucureşti, 1995.

             Olteanu, Antoaneta, Calendarele poporului român, Editura Paideie, Bucureşti, ediția I - 2001, ediția II - 2010.

             Lutic, Marcel, Timpul sacru – Sărbătorile de altădată, editura Fundației Academice AXIS, Iași, 2006.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse