Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Am pornit călătoria în Țara Vinului

              La începutul lunii iunie 2016, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu a demarat campania de cercetări în teren din cadrul proiectului „Călători în Țara Vinului”.

Echipa de proiect, formată din cercetătorii Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea, Gabriela Negru, operator video Gheorghe Bogdan Roman și operator foto Ovidiu Mărginean, s-a deplasat în Axente Sever pentru a cerceta importanţa viţei  de  vie şi a vinului în cultura tradiţională din comună.

Primele gazde ne-au fost Ioan (80 ani) şi Felicia Gabor (78 ani), vechi colaboratori ai Centrului. Cu mult drag şi multă preţuire pentru specificul local şi moştenirea culturală tradiţională, Ioan Gabor, autor a zece cărţi, ne-a povestit despre instrumentarul viti-vinicol de altădată, despre simbolul strugurelui pe frontoanele caselor şi stema comunei, despre prezenţa vinului în obiceiurile legate de viaţa omului şi ne-a făcut demonstraţii ale etapelor de lucru în vie.

Am descoperim, de asemnea, în localitatea Axente Sever adevărate tezaure. Este vorba de rapsodul popular Sofica Mărginean (83 ani), care ne-a recitat minunate creații ale literaturii populare și de Elena Rotaru (85 ani), care promovează specificul local prin cusături meşteşugite: strugurele şi frunza viţei de vie pe piese de port popular.

„Co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, acesta este primul proiect de cercetare şi valorificare a unui important patrimoniu tradițional (obiceiuri, literatură populară, toponimie, meşteşug şi artă tradițională) care ilustrează importanța strugurelui și vinului în cultura tradițională”. Manager de proiect: Silvia Macrea.

 Proiectul se derulează în perioada 6 iunie-11 noiembrie 2016, în arealul Vii Târnavelor din judeţul Sibiu și va avea următoarele rezultate: cercetarea integrată, interdisciplinară a patrimoniului cultural tradițional, o reconstituire in-situ a culesului tradițional, o expoziție multimedia online, o expoziţie indoor, un eveniment interdisciplinar cu caracter participative.

 „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabili tea beneficiarului finanțării.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse