Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Călătoria în Țara Vinului continuă: cercetare și documentare în satele Romanești și Chesler

           

            Am continuat călătoria în Țara Vinului, în alte două localități de pe Valea Târnavelor, din județul Sibiu: Romanești, sat în comuna Blăjel și Chesler, sat în comuna Micăsasa.

Astfel, Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost petrecută de echipa proiectului „Călători în Ţara Vinului” în satul Romaneşti. Cu mare bucurie am asistat alături de localnici la slujba religioasă, am admirat iile purtate cu mândrie de femeile din sat, precum şi strugurii şi frunza de viţă de vie brodate pe prapurii din biserică. 

Preotul Ioan Alin Iernuţan ne-a vorbit despre utilizarea ritualică a vinului în serviciul religios, în oficierea sfintei taine a cununiei şi în slujba de înmormântare.
       Gazde ne-au fost, apoi, Maria (72 ani) şi Vasile Barabas (73 ani), care ne-au povestit despre obiceiurile de altădată; ne-au arătat covoare şi păretare, ţesute la război cu motivul strugurelui, precum şi plosca de vin cu care i-au omenit pe consăteni la cele trei nunţi la care au fost naşi. 

Gazdele noastre din Chesler, Ioan (72 ani) şi Maria Zaharie (71 ani) și au deschis și ei casa, sufletul şi „tolba cu poveşti” pentru noi, călătorii în Ţara Vinului. La peste 50 de ani de la nuntă, bunica a avut împăcarea să-şi vadă nepoata purtând ia cusută cu motivul strugurelui, pe care a purtat-o ca mireasă.

Maria Zaharie ne-a arătat apoi un covor din lână, ţesut în război şi îmbodobit cu struguri – „boboane făcute cu acu' de cipcă”.

Proiectul „Călători în Țara Vinului” se derulează în perioada 6 iunie-11 noiembrie 2016, în arealul Vii Târnavelor din judeţul Sibiu și va avea următoarele rezultate: cercetarea integrată, interdisciplinară a patrimoniului cultural tradițional, o reconstituire in-situ a culesului tradițional, o expoziție multimedia online, o expoziţie indoor, un eveniment interdisciplinar cu caracter participativ.

         „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse