Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


La Axente Sever, saşii şi românii au celebrat împreună „Kronenfest” –„Sărbătoarea Coroanei”

             În fiecare an, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau în duminica apropiată de această dată, tineretul săsesc sărbătorea acest eveniment într-un un mod aparte: băieții cei mai tineri ridicau în curtea bisericii evanghelice un stâlp înalt de 6 metri, în vârful căruia fixau o roată de lemn, special construită, împodobită cu flori și verdeață de fetele mai tinere; pe acest stâlp se urca unul dintre băieți, gusta vinul din plosca aflată sus pe roată, se adresa conducerii bisericii, preotului, învățătorilor și tinerilor, le mulțumea și ura tuturor recolte îmbelșugate; apoi la încheierea scurtei sale cuvântări, invita tineretul să participe la balul organizat la Căminul Cultural.

Kronenfest-ul” este una dintre cele mai însemnate ceremonii săsești de peste an, care s-a ținut cu sfințenie până în anii 90, la exodul sașilor spre vest. În județul Sibiu, există însă comunități în care obiceiul s-a păstrat: de exemplu la Cârțși Axente Sever.

Echipa proiectului „Călători în Țara Vinului ” a fost prezentă, în data de 3 iulie 2016, în curtea Muzeului cetate din Axente Sever, pentru a cerceta și documenta faptele de cultură tradițională practicate încă în localitate. În Axente Sever (Frauendorf) obiceiul a fost continuat de puținii sași rămași, împreună cu cei veniți ocazional, dar  chiar și de românii din localitate care l-au preluat. Și anul acesta saşii şi românii au celebrat împreună „Kronenfest” – „Sărbătoarea Coroanei”, obicei care a implicat și utilizarea vinului, temă urmărită în cadrul acestui proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional.

Proiectul se derulează în perioada 6 iunie-11 noiembrie 2016, în arealul Vii Târnavelor din judeţul Sibiu și va avea următoarele rezultate: cercetarea integrată, interdisciplinară a patrimoniului cultural tradițional, o reconstituire in-situ a culesului tradițional, o expoziție multimedia online, o expoziţie indoor, un eveniment interdisciplinar cu caracter participativ.

          „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse