Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Cercetare de teren și documentare în localitățile Curciu și Boian

 

Cu sprijinul acordat de preotul Liviu Guliman și învățătoarea Marinela Surdu, în data de12 iulie 2016, echipa proiectului „Călători în Ţara Vinului i-a întâlnit în localitatea Boian pe profesorul Vasile Duma (61 ani) și pe doamna Fira Muntean (77 ani) ne-au povestit despre leacul băbesc al tăiatului în frunte, leac vindecător de „gălbinare", despre Sindicatul Viticol ce funcționa în anii 1940 în sat și despre nunta de odinioară.

Sâmbătă, 16 iulie 2016, am revenit în localitatea Curciu, de data aceasta, pentru documentări și cercetări în teren în cadrul proiectului. Am avut bucuria de a ne reîntâlni cu oameni atât de dragi nouă - doamnele Orovița Sărășan, Cornelia Florea, Valeria Popa și Maria Hodârnău - care ne-au fost alături şi în proiectele precedente: „Cercetare interdisciplinară de pe Valea Târnavelor” (2009), „Cercetarea gastronomiei tradiționale din județul Sibiu (2010) şi în realizarea emisiunii „Rețete din bucătăria bunicii” – TV Paprika (2015).

Acestea ne-au primit, și de data aceasta cu multă bucurie în casele şi sufletele lor, împărtăşindu-ne, cu inima curată, obiceiuri şi întâmplări din trecut. Nu au lipsit paharul de vin şi mălaiul - „prăjitura" satului Curciu, pregătită cu multă pricepere de gazda noastră, doamna Maria Hodârnău.

Motivul viţei de vie şi al strugurelui a fost identificat pe câteva case din Curciu. Am regăsit aceleași motive și pe pictura murală, pe prapuri şi pe elementele sculpturale ale altarului din Biserica Ortodoxă din Curciu; iar preotul paroh Cosmin Ioan Sîmboan ne-a vorbit despre motivul strugurelui pe veşmintele bisericeşti de copii. 

Proiectul „Călători în Ţara Vinului" se derulează în perioada 6 iunie-11 noiembrie 2016, în arealul Vii Târnavelor din judeţul Sibiu și va avea următoarele rezultate: cercetarea integrată, interdisciplinară a patrimoniului cultural tradițional, o reconstituire in-situ a culesului tradițional, o expoziție multimedia online, o expoziţie indoor, un eveniment interdisciplinar cu caracter participativ.

          „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse