Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Echipa de cercetare a cântecelor tradiționale din Țara Oltului a poposit în Racovița

             Cercetările de tren din satul Racovița, desfășurate atât în data de 6 iulie, cât și în cea de 11 iulie 2017, ne-au revelat modul deosebit și plăcut în care lucrul „de mână” tradițional se îmbină cu cântecele și obiceiurile tradiționale, dar și cu poveștile și strigăturile specifice zonei.
       Am poposit, astfel, la Racovița, în gospodăria doamnei Maria Tărâță, una dintre puținele femeile din comună care a păstrat modul tradițional de a coase cămăși sau ii de costum popular sau de a țese la război, exact aşa cum a învățat de la mama sau bunica ei.
       Împreună cu dânsa și-au reamintit cântece vechi și consătenii: Ana Dan - 74 ani, Elena Balea – 72 ani, Cornel Balea – 73 ani, Luminița Fogoroș - 50 ani, Ana Măerean- 71 ani, Viorica Hașegan – 59 ani, Maria Comănean – 73 ani, Florentina Maxim  - Bobanga 72 ani, Maria Tărâță – 75 ani, Maria Limbășan 63 ani, Lungu Cornelia – 70 ani și Ana Popa - 83 ani.
         Proiectul cultural „Cântece din Țara Oltului, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, în perioada 5 iunie - 14 noiembrie 2017, reprezintă primul demers de cercetare şi promovare a unui important patrimoniu imaterial, ce ilustrează importanța cântecelor în cultura tradițională din Țara Oltului subzona Avrig.
       Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio - Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Asociația Creative Transylvania, Asociația Culturală Ceata și cotidianul Tribuna.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse