Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


„CEATA JUNILOR” PARTICIPĂ, DIN NOU, LA UN FESTIVAL ÎN STRĂINĂTATE!

           Cei mai tineri membri ai Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” vor fi, din nou, ambasadori ai folclorului românesc, de data aceasta prin participarea la un festival internațional de folclor în Grecia. Pentru dansatorii sibieni acest festival marchează a doua participare la un eveniment din străinătate și vine după ce, în luna august, au fost invitați la un festival în Macedonia.
          În perioada 14–18 septembrie 2017, Ansamblul „Ceata Junilor” evoluează pe scena celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional MUSIC,DANCE AND SEA, desfășurat la Paralia (Katerini), destinație de vacanță renumită, situată pe coasta Mării Egee a Greciei.
      Festivalul se desfășoară la inițiativa municipalității locale a orașului Paralia, în colaborare cu WORLD FESTIVAL ASSOCIATION (WOFA),organizație al cărei scop este conectarea tuturor festivalurilor din lume. Obiectivele festivalului sunt de a sărbători evenimente speciale, de a reuni diferite culturi din întreaga lume, prin prezentare de costume naționale tradiționale, dar și reprezentații de muzică și dans, pe străzi și diferite piețe publice.
          Misiunea organizatorilor este de a aduce muzica mai aproape de oameni și de a oferi membrilor grupurilor participante ocazia de a-și prezenta propria cultură națională, de a realiza schimbul de experiență și informații, de a stabili noi prietenii și de a cunoaște noi locuri.
         Festivalul “MUSIC,DANCE AND SEA” este destinat ansamblurilor folclorice, grupurilor corale, echipelor de majorete și grupurilor de dans modern, pe variate categorii de vârstă, de la copii, la tineri și adulți, iar în 2016 a reunit 11 grupuri din 10 țări ale UE și 446 de participanți.
        Sibienii vor ilustra bogăția culturii tradiționale române prin reprezentații de dans, performând suite de jocuri populare din Mărginimea Sibiului, de pe Valea Hârtibaciului și de pe Valea Târnavelor; de asemenea, vor onora participarea la parada portului popular, în cadrul căreia participanții vor etala superbe costume tradiționale, specifice țărilor de proveniență, prezentându-și totodată cultura prin muzică și dans.

 Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” se mândrește cu o activitate neîntreruptă de 25 de ani. A fost înfiinţat în anul 1991 de către reputatul coregraf român Ioan Macrea şi reprezintă, în momentul de faţă, pepiniera Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”.
       Numele sugestiv al ansamblului aminteşte de un obicei de iarnă practicat pe tot cuprinsul ţării, însă cu o vigoare deosebită în zona Sibiului, obicei centrat pe organizarea tineretului din comunitatea sătească, pe învăţarea respectului pentru tradiţia coregrafică, muzicală şi lirică, pe deprinderea colaborării şi recunoaşterea valorii fiecăruia.
       Cei mai tineri membri ai Cetei Junilor, care au pornit pentru a doua oară într-un turneu în afara granițelor țării sunt conduși de către profesorii de dans popular ALESEA şi OVIDIU SAS, profesioniști de la Junii Sibiului.

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse