Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Proiectul cultural „Cântece din Ţara Oltului"

  

 

Cântece vechi, de cătănie, de șezătoare, de joc, de nuntă, verșuri și colinde – toate au răsunat în ultimele șase luni în satele din jurul Avrigului, căci instituția noastră – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu a inițiat proiectul cultural „Cântece din Țara Oltului”[1]. Acesta se derulează în perioada iunie – noiembrie 2017, fiind primul proiect de cercetare şi valorificare a unui important patrimoniu imaterial ce ilustrează importanța cântecelor în cultura tradițională din Țara Oltului – subzona Avrig.

Pornind de la realitatea tristă a disoluţiei accentuate a faptelor de cultură tradiţională, în general, și a folclorului muzical, în special, am conceput un proiect care să documenteze și să valorifice cântece cunoscute de bătrânii satelor, cântece regăsite în vechi caiete și cântece integrate în arhive folclorice.

Pentru documentarea și înregistrarea lor, cercetătorii Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Gabriela Negru, etnomuzicologul Cosmin Verde, alături de Deborah Faoro – specialist organizare proiect, Lenuța Cristea – organizator relații, Ovidiu Mărginean – operator foto și grafician și Gheorghe Roman Bogdan – operator video au colaborat cu peste 100 de oameni, de la reprezentanții primăriilor, preoți, cadre didactice, la octogenari și nonagenari, familiarizați cu folclorul muzical. S-a lucrat pe baza a cinci chestionare de specialitate, iar în urma interviurilor au fost documentate peste 300 de cântece și variante. Baza de date a instituției s-a îmbogățit cu peste 4.500 de fotografii și 100 ore de filmare.

Rezultatele cercetărilor au fost valorificate prin activități de conștientizare a publicului asupra importanței prezervării și valorificării acestui important fond muzical. Astfel, alături de oameni inimoși din Racovița și apoi din Săcădate am avut bucuria să reconstituim in situ secvențe din șezătoarea tradițională de altădată, să rememorăm farmecul vremurilor când fetele torceau și coseau, iar feciorii li se alăturau cu strigături și cântece.

Tot în cadrul proiectului „Cântece din Țara Oltului”, se deschide o expoziție, în cadrul căreia versurile și transcrierile muzicale se împletesc cu imagini surprinse în timpul cercetărilor în teren, cu reproduceri după fotografii vechi, obiecte 3D și tehnologia codurilor QR, pentru a asigura accesul la informații pentru un public cât mai larg. 

Pentru cercetătorii culturii tradiționale și ai folclorului muzical s-a conceput un produs editorial, ce reunește câteva cântece legate de viața omului, cântece interpretate la sărbătorile de peste an, alături de colinde, doine și balade. Selecția este una condensată și nu are pretenția de a reda profilul muzical al Subzonei Avrig din Țara Oltului, ci de a reliefa câteva dintre nestematele culturii tradiționale din zonă și de a-i aduce mai aproape de noi pe păstrătorii lor.

 Oamenilor dragi din Țara Oltului le mulțumim pentru că ne-au primit cu atâta căldură în casele lor, le mulțumim pentru că ne-au împărtășit cântecele de odinioară.

Vă invităm să descoperiți cântecele din Țara Oltului și să vă bucurați de ele!

 

 

 

Silvia MACREA,

Manager  CJCPCT „Cindrelul - Junii” Sibiu

 

 

 

 

 

 

Privit în ansamblu, profilul muzical al sub-zonei Avrigului, zona Țara Oltului, prezintă o foarte mare diversitate a limbajului, diversitate ce se manifestă atât la nivel macrostructural (repertorii, genuri și specii/tipologii), cât și microstructural (forme de organizare a discursului, sisteme sonore și ritmice, elemente de gramatică a limbajului muzical). Acest fapt se datorează numărului mare de producții muzicale cărturărești, de stil modern și chiar aparținând muzicii culte, lucru pe care îl vom sublinia în cartea „Cântece din Ţara Oltului”, prin prezentarea succintă a genurilor și repertoriilor întâlnite în teren.

 

    Prof. Cosmin Verde,

etnomuzicolog

 

 

 „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”[1] Proiectul „Cântece din Țara Oltului” este realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio - Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Asociația Creative Transylvania, Asociația Culturală Ceata, Cercul Militar Sibiu și cotidianul Tribuna.

Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse