Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Datină Străbună pe Secaş


 
            Între obiceiurile unei zone etnografice nu există graniţe administrative. Acesta este mesajul pe care ni-l transmite anual singurul festival organizat împreună de judeţele Sibiu şi Alba: Datină Străbună pe Secaş. După numele pe care îl poartă, evenimentul îi reuneşte, an de an, în miez de iarnă, pe locuitorii satelor şi oraşelor din Ţara Secaşelor într-o competiţie a cărui singur câştigător este tradiţia. Cu mic, cu mare, secăşenii ne cheamă în şezătoare, ne provoacă să conducem răgutele la plecarea în cătănie, să încărcăm lada cu zestre în zi de nuntă, să încingem o învârtită şi să cântăm alături de butea junilor. Altfel spus, Datină Străbună pe Secaş este festivalul unde se întâlnesc obiceiurile şi tradiţiile din Ţara Secaşelor.
          Datină Străbună pe Secaş s-a născut în anul 1972, din dorinţa profesorului Ioan Popa de a promova zestrea culturală şi tradiţională din această zonă. Prima ediţie a avut loc la Roşia de Secaş, iar a doua la Spring, abia în anul 1984. O a treia ediţie a fost organizată tot după o perioadă de lungă aşteptare, în 1996, la Spring. De atunci, festivalul este organizat anual, gazde fiind localităţile: Roşia de Secaş (1997), Doştat (1998), Ohaba şi Doştat (1999), Spring (2000), Roşia de Secaş (2001), Doştat (2002). 
         Judeţul Sibiu s-a alăturat judeţului Alba, în organizarea festivalului, în anul 2003, aşa că de atunci ediţiile sunt găzduite alternativ: Păuca (2003), Alămor (2004), Miercurea Sibiului (2005), Spring (2006), Apoldu de Jos (2007), Roşia de Secaş (2008), Alămor (2009), Cergău (2010). 
 
          În data de 29 ianuarie 2011, au venit la Păuca să deschidă lada de zestre a tradiţiilor din Ţara Secaşelor, locuitori din Daia Română, Doştat, Spring, Roşia de Secaş, Cergău Mare, Ohaba, Mihalţ (judeţul Alba), Păuca, Apoldu de Jos, Miercurea Sibiului, Loamneş şi Alămor (judeţul Sibiu). 
        Programul festivalului a inclus parada portului popular, discursuri ale personalităţilor prezente la Păuca şi spectacol susţinut de formaţiile participante.
      Festivalul s-a încheiat cu un recital extraordinar susţinut de o parte a Ansamblului folcloric profesionist CINDRELUL – JUNII SIBIULUI; solişti invitaţi: Alina Pinca, Adina Hada, Ilie Medrea.
            Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului „Datină Străbună pe Secaş” s-a desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Cindrelul -Junii” Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Alba, Primăria Comunei Păuca şi Consiliul Local al Comunei Păuca.
 
„Omul sfinţeşte locul, spune o veche vorbă românească. Dascălul Ioan Popa este unul dintre oamenii care a reuşit să sfinţească, să consfinţească ţinutul Secaşelor ca vatră folclorică autentică, cu identitate proprie, iar festivalul pe care l-a iniţiat reuşeşte să îi unească an de an pe secăşeni prin datini şi obiceiuri.” 
 
 SILVIA MACREA,
manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu
 
„Ioan Popa a aşezat Roşia de Secaş  pe harta culturii tradiţionale române şi europene: a creat un ansamblu cu care a colindat ţara şi lumea europeană. Ioan Popa a aşezat Ţara Secaşelor pe harta zonelor etnografice din România: prin volumul pe care l-a dedicat acestui ţinut a încetăţenit conceptul de Ţară a Secaşelor, al cărei autentic reprezentant este. Şi pentru a valida conceptul, profesorul Nicolae Gastone a înzestrat zona cu un periodic viabil – Gazeta de Miercurea.” 
 
    ILIE MOISE,
   etnolog şi folclorist, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
 
 
 
   

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse