Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Nr. 10 (aprilie) / 2011 Folclor românesc în Calatayud şi Alcala de Henares – Spania

          Sufletul românului rămâne acelaşi, indiferent dacă acesta trăieşte şi munceşte în România sau în diaspora, printre străini. Ne-am convins de acest fapt în turneul întreprins în Spania în perioada 14 – 19 aprilie a.c., la invitaţia comunităţilor de români din Calatayud şi Alcala de Henares - Madrid.
         Cunoscuţii interpreţi de muzică populară Mariana Anghel şi Nelu Albu au concertat împreună cu unul dintre cei mai buni taragotişti din România - Adrian Neamţu, cu Ovidiu Muntean, Dorel Savu şi alături de reprezentanţi ai Junilor Sibiului.
           Ospitalitatea gazdelor, deschiderea şi bunăvoinţa acestora şi nu în ultimul rând ropotele de aplauze şi intonarea mult îndrăgitelor melodii de muzică populară românească ne-au umplut sufletele de bucurie. Căci ce recompensă mai mare poate fi pentru un artist decât să-şi vadă munca apreciată, iar pentru românii din Spania – să simtă şi să trăiască româneşte, alături de mesageri de seamă ai folclorului românesc.
        Astfel, se cuvin mulţumirile noastre comunităţii de români din Calatayud, reprezentată de Aurel Maximovici, care a reverberat la acordurile muzicale din Maramureş, Banat şi Transilvania, Moldova etc. şi la suitele coregrafice din diverse zone etnofolclorice ale ţării noastre.
     Spectacolul extraordinar din Alcala de Henares a fost organizat de Teia Media, Radio Românul şi Uniunea Muncitorilor Români din Spania (UMR); auditoriul Paco de Lucia a găzduit peste 600 de spectatori, cu dor de România şi de frumoasele ei tradiţii.
      Alături de români, prezenţi la concert s-au aflat şi primarul oraşului Alcala de Henares, Bartolome Gonzales, consilierul pentru Turism din cadrul Primăriei, d-na Marta Vinuelas, consilierul pentru Integrare, Jesus  Fesrnandes şi, nu în ultimul rând, din partea Ambasadei României de la Madrid, d-lul Ionuţ Neagu, secretar I în conducerea ambasadei.
      La derularea evenimentului au colaborat Primăria oraşului Alcala de Henares, Cabinetul de avocatura Fides Abogados, Firma de Transport Pachete Nelu Bârsan şi Firma de pază şi securitate Global Risk, precum şi sponsorul Lyca Mobile. Parteneri media au fost Radio Românul şi revista Rumana.
          Demersul se înscrie în direcţia CJCPCT Sibiu de promovare a folclorului şi tradiţiilor româneşti în diaspora, prin intermediul muzicii populare autentice, a jocului şi a unor materiale promoţionale reprezentative pentru judeţul Sibiu.

 

Gabriela Negru,
referent de specialitate

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse