Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Hencleş pe Valea Hârtibaciului

 Despre ospitalitatea românească s-a vorbit în nenumărate rânduri. Noi avem certitudinea că este un fapt real, iar în urma unui schimb de experienţă organizat de către instituţia noastră în vara anului 2010, s-au convins de aceasta şi specialişti ai unor ansambluri folclorice din Taiwan.

            Evenimentul a avut loc în comuna Alţâna, de pe Valea Hartibaciului, în gospodăria familiei Mihaela şi Aurel Neamţu, în curtea cărora s-au strâns săteni vârstnici şi tineri, cu primarul Ioan Bucşă şi câţiva beneşteni.

După întâmpinarea oaspeţilor taiwanezi cu pită şi sare, cum e datina la români, a urmat o demonstraţie de artă culinară veritabilă. Protagonistă a fost Mariana Trifan, care, ajutată de Agnes Frăticiu a explicat modalitatea în care se prepară desertul local hencleş cu ou sau cu brânză. Este vorba despre un desert specific gastronomiei săseşti, dat fiind faptul că şi comuna Alţâna a fost un spaţiu multietnic, în care au convieţuit români, saşi şi romi. Românii au luat obiceiul de la saşi şi îi spun hencleş, din dialectul săsesc Hanklich.

            Ingredientele sunt: făină, drojdie, ouă, zahăr, apă, grăsimi animale (unt, untură), sare; ingrediente simple, la îndemâna oricărei gospodine de la ţară, dar importante sunt modul de combinare şi îndemânarea în prepararea desertului.

Mai întâi se cerne făina, căci  prin cernere se afânează, apoi se face un aluat din făină, la care se adaugă drojdia cu laptele şi se frământă cu ouă, grăsime  şi zahăr.

Se frământă până se omogenizează sau, cum spune o vorbă din bătrâni, până pică apa din grindă, adică până când femeia a obosit şi îi curg broboane de sudoare de pe frunte.

Apoi se lasă aluatul să se hodinească, adică să dospească şi să crească, gest precedat de unul simbolic, al omului de la ţară, care începe şi face orice lucru cu gândul la Dumnezeu: femeia face cruce pe aluat şi spune: să crească şi să dospească! După ce se lasă la dospit, acoperit, la căldură, aluatul se împarte în părţi egale şi se întinde, doar de la mijloc spre margini, cu ajutorul unui sucitor, până se acoperă întreaga suprafaţă a mesei. Aluatul trebuie tras numai într-o direcţie, de aceea se merge de jur împrejurul  mesei. Dovada că aluatul a fost destul frământat e şi faptul se întinde greu, deci e bine lucrat şi conţine suficientă grăsime, altfel alunecă.

Urmează apoi o operaţiune pentru care este nevoie de două gospodine: una toarnă ou bătut şi ulei încins, iar alta trebuie să fie foarte îndemânatică şi să răspândească rapid compoziţia fierbinte peste aluat, să presare făină şi praf de copt. Oul şi uleiul încins nu pot fi amestecate de la început, căci ar rezulta în papară. Compoziţia se înţeapă cu o furculiţă, din loc, în loc, ca se omogenizeze cât mai bine; după aceasta se taie bucăţi de dimensiune potrivită pentru a fi puse pe lopată,  se presară lopata cu făină şi se pune câte o bucată în cuptor, pe vatră, iar apoi se închide uşa cuptorului. Hencleşul se coace odată cu pâinea, căci nu se ard lemne degeaba, iar momentul prielnic pentru hencleş e acela când pâinea e pe jumătate coaptă.

Hencleşul se lasă la copt 15 – 20 minute, după care se presară cu zahăr şi se serveşte cald, tăiat în formă de triunghiuri.

Gazdele noastre din Alţâna ne-au mărturisit că pregătesc hencleş  cam de două ori pe lună, pentru familie, pentru prieteni sau pentru copii, să ducă la Sibiu.

Este o muncă ce începe dis de dimineaţă, la ora patru, iar marea mulţumire este dată de plăcerea celor care mănâncă hencleşul, căci, spune gazdă, importantă nu e doar reţeta, ci şi dragostea pusă în mâncare.

            Deşi gestul de a pregăti şi coace hencleş în lumea satului e unul firesc şi aparent simplu, acesta denotă un fapt foarte important, şi anume acceptarea comunităţilor conlocuitore şi rezonarea cu alte forme de cultură şi civilizaţie.

 

 

Gabriela Negru,

Referent de specialitate

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse