Prezentare
Peste 48.000 de spectacole, 700 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, peste 300 de premii naţionale şi internaționale – sunt cifrele care conturează activitatea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa.
În prezent, Ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcţionând ca formaţie profesionistă de spectacole, cu secţie muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu. Instituția se află în subordinea Consiliului Județean Sibiu.
Dinamismul și diversitatea sunt termeni cheie care definesc repertoriul și spectacolele Ansamblului, căci Junii Sibiului valorifică dansuri și cântece populare, obiceiuri și costume populare din toate zonele etnografice ale României. Sub semnătura inconfundabilă a Silviei Macrea, conceptul artistic reușește să ofere adevărate incursiuni în bogăția culturii tradiționale și, simultan, să se adapteze la cerințele secolului XXI prin utilizarea proiecțiilor video și a mijloacelor tehnice moderne.
Valoarea incontestabilă a repertoriului, conceptul unic al fiecărui spectacol și virtuozitatea artiştilor definesc astăzi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” și îl recomandă ca un adevărat ambasador al culturii române și al României. Drept recunoaștere a acestui statut, Junii Sibiului au fost invitați să performeze în festivaluri recunoscute la nivel mondial, la târguri internaționale de turism, la expoziții mondiale – Hanovra 2000, Milano 2015, Dubai 2020, în emisiuni ale posturilor naționale și străine de televiziune și la evenimente ce ne-au marcat istoria recentă, precum Preluarea simbolică a cheii pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană - în Patras, Grecia, 2006, Summit-ul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League - București, 2012, Summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 2019, Ceremonia de rămas bun, organizată pentru Sanctitatea Sa Papa Francisc la Aeroportul Internațional din Sibiu - 2019, Conferința Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor- București, 2022.
Ansamblului i s-a conferit distincția Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României, în anul 2019.
Într-un parcurs neîntrerupt din 1944, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiştilor, prin echipa de specialişti implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă şi interesul de a valorifica culegerile şi prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului.
Coregrafia: Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea
Asistent coregraf: Alesea Sas
Conducerea muzicală: Cristian Obrejan și Radu Dinescu
Manager: Silvia Macrea
Web: www.juniisibiului.ro