Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


2014 – An aniversar „Junii Sibiului”

Cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, „Junii Sibiului”, aniversează 70 de ani de existență. Junii Sibiului” s-au născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, şi s-au transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist naţional.

În cele șapte decenii, peste 3.600 de dansatori au evoluat în cadrul ansamblului, iar Junii Sibiului” au susținut peste 40.000 de spectacole. Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când "Junii Sibiului" a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, în 2009 când ansamblul a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO de la Bucureşti, și în 2012 când ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA și la Summit-ul NATO de la Sibiu.

În contextul celor 7 decenii de existență a ansamblului, întregul an 2014 va fi unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul-Junii Sibiu vor marca acest moment.

La marile festivaluri, “Vară, Vară, Primăvară”, „Cântecele Munților, Ioan Macrea, ansamblul va susține spectacole speciale, alături de invitați de marcă, colaboratori ai Junilor Sibiului. Seria marilor evenimentelor aniversare se deschide la Festivalul concurs al tinerilor interpreţi de muzică populară „VARĂ, VARĂ, PRIMĂVARĂ”, ce va avea loc la Sibiu în perioada 14-16 martie 2014.

De asemenea, în acest an aniversar, „Junii Sibiului” vor fi mai aproape de comunitățile de români din diaspora și de iubitorii culturii tradiționale din alte țări europene, prin intermediul turneelor întreprinse. Primul turneu va avea loc la sfârșitul acestei luni, în Austria. În data de 28 martie, Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” va susține un spectacol extraordinar, în Viena, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Austria. Un al doilea turneu va avea loc în Irlanda, în perioada 16 - 19 mai 2014. Pentru ambele turnee, „Junii Sibiului” au pregătit un program special artistic, în cadrul căruia sunt valorificate dansuri și cântece populare, reprezentative pentru Sibiu și marile zone etnofolclorice ale României.


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse